Predmeti se ne rješavaju jer dokumentacija nije potpuna

Autor: Marija Brnić , 26. siječanj 2016. u 08:02
Mladen Pejnović, čelnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom/Željko Lukunić/PIXSELL

Ured upozorava da je problem uknjižbe u korist RH i dalje glavni problem za raspolaganje nekretninama.

Stavljanje u funkciju neaktivne državne imovine i podređenost razvoju poduzetništva važne su točke u smjernicama gospodarske politike nove vlade RH. Da to i nije jednostavno realizirati pokazuje i najnovije izviješće o radu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom za 2015. u kojemu se navodi da je u okviru rješavanja imovinskopravnih odnosa s ciljem gradnje infrastrukturnih građevina, postrojenja obnovljivih izvora energije i visoke kogeneracije, lani zaprimljeno 658 novih, uz 530 prenesenih predmeta iz 2014.

No, riješeno je samo njih 278, dok se ostali neobrađeni ostavljaju za rješavanje u 2016. Broj predmeta, napominju iz DUUDI-ja, u stalnom je porastu, a opravdanje za velik broj neriješenih slučajeva vide u nepotpunoj dokumentaciji koju im dostavljaju investitori zbog toga što su, priznaju iz DUUDI-ja, propisi o njoj "složeni i zahtjevni".  DUUDI upozorava da je problem (ne)uknjižbe nekretnina u korist RH i dalje glavni problem za raspolaganje nekretninama iz portfelja. Najveći interes za zemljište državi s lokalnih razina dolazi za odlagališta otpada i reciklažna dvorišta.

Tijekom 2015. je DUUDI zaključio 43 ugovora s gradovima i općinama o poklanjanju zemljišta vrijednog 77 mil. kuna, a od toga je samo šest parcela vrijednih 25 mil. kuna namijenjeno za poduzetničke zone: u gradovima Lepoglavi, Prelogu, Goričanu i Kutini, te općinama Nedelišće i Antunovac.   Nema podatka koliko se novih zahtjeva odnosi na poduzetničku infrastrukturu, no otkriva se kako su zbog negativnog mišljenja Marasovog ministarstva obijeni zahtjevi za zemljištem za zone općini Gornji Kneginec, te Kloštar Ivaniću, u čijem konceptu razvoja "Grada filma" kroz zonu za proizvodnju filmskog i tv programa nije prepoznata poduzetnička infrastruktura.

Više je slučajeva u fazi čekanja zbog nepotpune dokumentacije (Ilok, Bakar, Ivanić-grad, općine Dekanovec, Drnje Donja Motičina, Funtana, Sv. Nedjelja). Zahtjev općine Novigrad Podravski za proširenje postojeće zone, pak, izvan je razmatranja zbog toga što je naknadno ustanovljeno da se na traženoj nekretnini nalaze objekti bjelovarskih Cesta, koje su za nju podnijele zahtjev za kupnju po zakonu o zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe.

Situacija je povoljnija za zone u Bjelovaru, Murskom Središću i Borovu, koje se još procjenuje, dok je poseban slučaj Koprivnički Ivanec, gdje za istu nekretninu DUUDI ima zahtjev za darivanje od općine te zahtjev tvrtke E-two Energy savjetovanja koja bi taj prostor kupila za elektranu. Slučaj je zamrznut jer se čeka očitovanja općine, a i ulagač je zbog blokada objavio dizanje tužbe protiv  države. U zastoju je i zahtjev Vukovarske županije koja traži zemljište za poduzetničku zonu Vuka, no pomaka neće biti dok se ne riješi obeštećenje dugogodišnjeg zakupnika Vupika za troškove razminiranja zemljišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close