Predizborna odgoda bušenja nafte

Autor: Marina Šunjerga/VL , 23. rujan 2015. u 22:00
Barbara Dorić, ravnateljica Agencije za ugljikovodike/B. Šćitar/PIXSELL

Novi natječajni krug i za Jadran i za kopno očekujemo krajem godine, kaže Barbara Dorić.

Vlada je odustala od potpisivanja ugovora o istraživanju ugljikovodika i u Jadranu i na kopnu, a to pokušavaju pojasniti stavom da takve strateške odluke ne bi trebali donositi samo dva mjeseca prije izbora.

To je argument koji će nastojati progurati u javnosti, no odustajanje je posljedica uvjerenja SDP-a da im u predizbornoj utrci amenovanje projekta kojeg je javnost dočekala na nož ne bi donijelo političke bodove. Vlada će tako donijeti odluku o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih polja u Jadranu, od kojih su već u srpnju odustali nesuđeni koncesionarski duo Marathon Oil i OMV, a kako su nam potvrdili izvori bliski Ministarstvu gospodarstva, neće se potpisati ni ugovori s ostalim naftnim tvrtkama na istražnim poljima u Jadranu, ali ni na šest istražnih polja u Slavoniji.

Američki Marathon Oil i OMV prije nego što su odustali uložili su 10 milijuna dolara u projekt. Zaustavljen je time najveći projekt Ministarstva gospodarstva koji je trebao donijeti milijarde kuna ulaganja, iako su bili pripremljeni ugovori, a ulagači zainteresirani. "Interes je i dalje velik jer je Hrvatska po pitanju implementacije i pripreme projekta odradila dobar posao. Novi natječajni krug je pripremljen i za Jadran i za kopno i očekujemo ga krajem godine", poručila je ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić, koja vodi energetsku konferenciju u Dubrovniku, na kojoj su bili predstavnici najvećih naftnih tvrtki u svijetu.

Naftne tvrtke među kojima je i talijanski Eni i dalje su zainteresirane za istraživanje Jadrana. Spremni su, doznajemo, čekati parlamentarne izbore kako bi potpisali ugovore o koncesiji. Iduća Vlada teško će ignorirati projekt koji može donijeti i do milijardu kuna na godišnjoj razini, ali otezanje realizacije nameće zaključak da bi moglo doći do mijenjanja uvjeta koncesijskih ugovora, na što ulagači možda i neće pristati.

Komentirajte prvi

New Report

Close