Pred Vladu stiže Uredba o prodaji dionica radnicima

Autor: Saša Paparella (VLM) , 11. rujan 2013. u 10:47
Vlada ubrzava prodaju preostale imovine u državnom vlasništvu/Marko Mrkonjić/VL/PIX

Radnici koji dionice moraju platiti u roku od 30 dana mogu njima raspolagati tek pet godina nakon stjecanja.

Na jednoj od svojih idućih sjednica Vlada Zorana Milanovića raspravljat će o prihvaćanju Uredbe o prodaji dionica i poslovnih udjela u trgovačkim društvima u vlasništvu RH. Prihvati li Vlada tu uredbu, ubrzat će se prodaja preostale imovine u državnom vlasništvu, i to, kako se navodi, "u okviru programa radničkog dioničarstva".

Dionice ili poslovni udjeli prodavat će se radnicima putem javnog poziva. Prodaju se dionice kojima upravlja novoosnovani Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), nasljednik nekadašnjeg HFP-a i AUDIO-a. Navodi se i da će CERP odabrati osobu koja će procijeniti vrijednost pojedine tvrtke.Dionice i poslovne udjele u trgovačkim društvima putem radničkog dioničarstva mogu stjecati svi radnici zaposleni u društvu na dan donošenja odluke o prodaji dionica trgovačkog društva, kao i radnici zaposleni u ovisnim društvima. Uredba predviđa da radnici stječu dionice i poslovne udjele putem radničkog dioničarstva, putem tvrtke RADIO društvo d.o.o. Kupac se obvezuje na jednokratnu uplatu u novcu u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o kupnji, a tek nakon plaćanja cijene dionice se prenose na RADIO društvo. Također, u Uredbi se navodi da "RADIO društvo neće raspolagati dionicama o roku pet godina od njihova stjecanja".

Vlada može dopustiti kupnju uz popust do 20 posto, odnosno odrediti posebne uvjete prodaje dionica tvrtki u teškoćama. Kako se navodi u Uredbi, u slučaju nemogućnosti procjene vrijednosti trgovačkog društva početna cijena za prodaju dionica ili poslovnih udjela bit će jednaka nominalnoj vrijednosti dionica ili poslovnih udjela.  Prijedlog uredbe sastavili su Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i Ministarstvo gospodarstva, gdje smo zatražili informaciju koliko država planira uprihoditi tom prodajom. U DUUDI-ju nam je obećan odgovor tek u trenutku kad bude gotova finalna verzija svih uredbi koje rade. Naime, prema  srpanjskom Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, DUUDI je preuzeo na sebe obvezu izrade niza uredbi, odluka i pravilnika.

"Uz tu uredbu, trenutačno se izrađuju Uredba o osnivanju prava građenja na nekretninama u vlasništvu RH u svrhu izgradnje postrojenja obnovljivih izvora energije, Uredba i plan upravljanja imovinom u vlasništvu RH, Uredba o darovanju nekretnina u vlasništvu RH, Uredba o raspolaganju nekretninama u vlasništvu RH te Uredba o uvjetima i načinima upravljanja i raspolaganja privremeno i trajno oduzeto imovinom u vlasništvu okrivljenika protiv kojih se vodi kazneni ili prekršajni postupak ili s njima povezanim osobama. Riječ je o nacrtima koji se na tjednoj bazi mijenjaju, nadopunjuju i redigiraju, pa u ovoj fazi ne želimo komentirati nešto što nije finalno i što je predmet promjena", odovorila nam je Ivana Ivanković, glasnogovornica DUUDI-ja. 

Radnici tvrde da vlada koči ESOP

'Uredba uništava provedbu radničkog dioničarstva'

"Predložena uredba priječi provedbu radničkog dioničarstva, jer radnicima uništava i zadnju mogućnost da preuzimanjem većinskog vlasništva očuvaju radna mjesta ili spriječe neprijateljsko preuzimanje", komentirala nam je Marina Glokević, sindikalna povjerenica i jedna od osnivačica tvrtke RIZ-Odašiljači ESOP. "Nedavno izglasani Zakon o upravljanju državnom imovinom daje mogućnost radnicima za kupnju do 25 posto dionica, pa onemogućava i stjecanje kontrolnog paketa. Kako onda motivirati radnike na kupnju dionica? Predložena uredba ne nudi rješenje jer država nezakonito drži portfelj RIZ-ovih dionica zbog tužbe dioničara M. Ljubasa i T. Tukića. Iako su oni u međuvremenu izgubili spor protiv RIZ-a. Vlada već pet godina ne želi prenijeti te dionice Društvu, koje ih je u obvezi povoljno ponuditi radnicima radi formiranja ESOP-a", kaže Glokević.

Komentari (1)
Pogledajte sve

HAHAH samo što novoosnovani CERP još nije osnovan [emo_smijeh]
90 dana 100 ljudi sjedi neraspoređeno – samo kod nas to ima samo kod nas!

New Report

Close