Pred Vladom odluka vezana uz projekt Kupari

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. siječanj 2015. u 12:11
Foto: Patrik Macek / Pixsell

S obzirom da se radi o kompleksnom projektu, u pripremu su uključena četiri ministarstva.

Na ovotjednoj sjednici hrvatske Vlade trebao bi se naći prijedlog odluke o davanju suglasnosti o namjeri davanja koncesije i dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže (k.o. Brašina) s ciljem realizacije turističkog razvojnog projekta Kupari u općini Župa Dubrovačka.

Doznaje se to iz ministarstava turizma i pomorstva, prometa i infrastrukture, koja taj prijedlog i upućuju na Vladu. Po njegovu prihvaćanju, prijedlog će biti upućen Hrvatskom saboru radi davanja suglasnosti, kako bi se obvezujući krug natječaja za Kupare moga raspisati za koncesijsko razdoblje od 99 godina.

Po neslužbenim informacijama, očekuje se da Sabor o tome odlučuje na svom prvom ovogodišnjem zasjedanju, koje je planirano za idući tjedan. Bude li tako, mogle bi se ostvariti najave iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom DUUDI-ja s kraja prošle godine da bi se natječaj za Kupare mogao objaviti u veljači.

Objava tog natječaja čeka se već skoro godinu dana, tijekom kojih je nekoliko puta najavljivan, Nakon provedenog prvog, neobvezujućeg kruga u prvom tromjesečju prošle godine, pismima namjere javilo se šest potencijalnih investitora.

I iz DUUDI-ja i iz Ministarstva turizma više su puta u zadnjih nekoliko mjeseci isticali da je suglasnost Sabora potrebna zbog usklađivanja koncesijskih razdoblja za gradnju objekata i korištenja pomorskog dobra za izgradnju i korištenja plaže, kao i da se uvjeti obvezujućeg natječaja za Kupare dugo pripremaju zbog kompliciranosti tog projekta, velikog iznosa ulaganja i uklapanja brojnih pravnih instituta u to ulaganje, te zainteresiranih i njihovih uvjeta i primjedbi.

S obzirom da se radi o kompleksnom projektu, u pripremu su uključena četiri ministarstva (turizma, pomorstva, kulture i graditeljstva) te DUUDI i općina Župa Dubrovačka.

Na lokaciji Kupare predviđena je izgradnja i obnova hotelsko-turističkog kompleksa po modelu prava građenja i služnosti na rok od 99 godina. Na lokaciji Kupari 1 nalaze se devastirani objekti – bivši hotel Kupari Goričina I, hotel Kupari Goričina II, Grand hotel i Pelegrin hotel. Planira se obnova hotela s ukupnim smještajnim kapacitetom od maksimalno 1.500 kreveta, a visina investicije procjenjuje se na 200 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close