Pred HNB-om euro, ali i veći utjecaj politike na rad

Autor: Ana Blašković , 15. srpanj 2018. u 22:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Saborski zastupnici u petak su, prije odlaska na ljetne praznike, potvrdili novo vodstvo Hrvatske narodne banke.

Tik uoči ljetnog odmora Sabor je potvrdio Borisa Vujčića na novi mandat guvernera Hrvatske narodne banke.

Zamjenica mu postaje Sandra Švaljek, a Martina Drvar, Roman Šubić i Slavko Tešija viceguverneri.

Sudeći po kritikama u proteklih šest godina, od vladajućih do oporbe, neće mu biti jednostavno. Vlada nakon autogola Martine Dalić očito nije našla drugog (voljnog) kandidata pa su u fotelji ostavili Vujčića, ali uz ‘kvaku 22’. Za razliku od srpnja 2012. kad je postao guverner, Vujčić je danas imao daleko manje prostora za biranje suradnika; samo Martina Drvar je njegov izbor, ostali su rezultat političkih dogovora, neovisno o životopisima.

Posao centralnih bankara rapidno se mijenja s tehnološkim procesima, novim platformama, kriptovalutama i sl. koji zahtijevaju vrlo specifična nova znanja i stručnost.

No, dok se Hrvatska priprema za ulaz u tečajni mehanizam, bankovnu uniju i euro, prikradanje politike u operativni rad HNB-a opasan je presedan. Je li politika uspjela probiti jednu od zadnjih neovisnih institucija vidjet ćemo uskoro.

Iako guverner ima mogućnost diskrecije, o odlukama na Savjetu – od monetarnih mjera do odluka o bankama – se glasuje.

 

Švaljek: Dala sam ostavke

Neposredno nakon potvrde u Saboru, Sandra Švaljek telefonski nam je potvrdila da više nije političarka. Po Zakonu o HNB-u oni ne mogu biti članovi Savjeta. “Dala sam ostavku na sve dužnosti u stranci i Gradskoj skupštini zbog nespojivosti s imenovanjem te zatražila preimenovanje stranke da ne nosi moje ime. Kolege će podnijeti zahtjev za promjenu u registru stranaka”, kaže Švaljek.

Iako su u tom tijelu i dalje većina Vujčićevi ljudi, s istekom mandata trojici viceguvernera iduće godine ostaje otvoreno hoće li u budućim odlukama guvernera 
preglasati vlastiti članovi Savjeta – oni koje imenuje politika?

Komentirajte prvi

New Report

Close