‘Pred Agrokorom je još dug put’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2014. u 12:23
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Dnevnik navodi da je pred Agrokorom “još dug put” do okončanja cijeloga posla iako su na dogovor o restrukturiranju Mercatorovih dugova na kraju pristale Erste bank i Raiffeisen banka .

Unatoč napretku u pregovorima koji je postignut zadnjih dana scenarij po kojemu će koncern Agrokor u predviđenom roku do kraja ožujka finalizirati posao kupnje slovenskog trgovačkog lanca Mercator još je neizvjestan, tvrde u petak slovenski mediji.

"Nakon dvotjednog zatišja neslužbeni izvori navode da se prodajni proces polako, ali sigurnim koracima pomiče prema uspješnom završetku posla. No, tjedan dana uoči isteka roka u kojemu je potrebno zaključiti sporazum s bankama o restrukturiranju Mercatorovih dugova sudionici posla moraju se tek dogovoriti o svim detaljima kako bi se posao okončao", navodi ljubljansko "Delo". Načelno, navodi list, Agrokor je navodno s bankama postigao preliminarni dogovor o dokapitalizaciji Mercatora prilikom preuzimanja u iznosu 225 milijuna eura, pri čemu bi dio te svote išao za otplatu Mercatorovih dugova, a dio za obrtna sredstva, dok bi vlasnici Mercatora za dionicu dobili između 80 i 90 eura.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da je pred Agrokorom "još dug put" do okončanja cijeloga posla iako su na dogovor o restrukturiranju Mercatorovih dugova na kraju pristale Erste bank i Raiffeisen banka koje su se sporazumu najviše odupirale.

Budući da banke od Agrokora zahtijevaju i opsežnu dokapitalizaciju Mercatora prilikom njegova preuzimanja, Agrokor sada umjesto 120 eura za dionicu vlasnicima nudi samo oko 85 eura, što bi za neke vlasnike Mercatora, osobito za Pivovarnu Laško (PL) moglo biti problematično, navodi "Dnevnik".

Već sada je jasno da će cijela operacija preuzimanja Mercatora kasniti u odnosu na rok postavljen lanjskim kupoprodajnim ugovorom pa se može očekivati da će Agrokor tražiti produženje sadašnjeg roka (31. ožujka), a prodajni proces mogao bi se zaključiti u ljetnim mjesecima, navodi list.

Osim toga, navodi "Dnevnik", banke vjerovnice Mercatora su u pregovorima s Agrokorom zahtijevale da on otkrije izvore financiranja, odnosno cijelu financijsku konstrukciju.

Po neslužbenim informacijama Agrokor glede financiranja u igri ima više scenarija, piše list. Osim ruskih banaka, u pozadini se spominje i plan B, po kojemu bi Agrokor teret kupnje Mercatora prenio na hrvatske dobavljače i poslovne partnere, među kojima je Adris Grupa, navodi list dodajući da je o poslovnoj suradnji predsjednik koncerna Ivica Todorić lani razgovarao i s predsjednikom uprave Podravke Zvonimirom Mršićem.

Komentari (1)
Pogledajte sve

dajte molim vas,tko ozbiljno shvaća zlovenske medije.oni samo rade spin za domaću javnost kako todorić nije jeftino kupio merkator i da to neće imati utjecaja na slovensko gospodarstvo.

vidjet će za 2 godine na poslovnim rezultatima svojih kompanija.

New Report

Close