Pravomoćna jamstva – ‘da’ za vlasnička prava

Autor: Suzana Varošanec , 26. veljača 2019. u 22:00
Tuženik Agrokor, a osporavatelj njegovi zastupnici/Filip Kos/PIXSELL

Sberbankova tražbina utvrđena je konačnom presudom Trgovačkog suda u Zagrebu na temelju priznanja od 25. siječnja.

Zagrebački Trgovački sud u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom, intervenirao je na zahtjev ruskog Sberbanka, vjerovnika koji je izglasanom nagodbom stekao blizu 40% udjela u novom Agrokoru.

Doneseno je rješenje kojim se u prvom stupnju ispravljaju tražbine u dijelu utvrđenih tražbina za tog vjerovnika, a po osnovi jamstava ovisnih i povezanih društava kao sastavnica koncerna.  U podlozi je pravomoćna presuda istog suda, ali donijeta u parnici: Usvojena je parnična tužba Sberbank Europe AG, a potom je pravomoćno utvrđene tražbine po osnovi jamstva dio ruske banke za europske operacije već ustupio matici, ruskom Sberbanku. 

Tražbine po osnovi "uzvodnih" jamstava prema osam Agrokorovih sastavnica, osporavane od strane mali dioničara i Agram Investa, neovisno o izglasanoj nagodbi i implementaciji, činile su prepreku za raspolaganje novih vlasnika. To je s novim pravim momentom otpalo, a sam ispravak je još u formi nepravomoćnog rješenja jer postoji pravo na žalbu.  Sutkinja Nevenka Siladi Rstić navodi da je u ovom slučaju Sberbank Europe bio upućen podnijeti tužbu radi utvrđenja osnovanosti osporene novčane tražbine po osnovi jamstva, što je i učinio.

Navodeći, pak, da je u parnici uspio, zatražio je od ovog suda ispravak rješenja od 15. siječnja 2018. koje se tiče utvrđenih i osporenih tražbina Agrokorovih vjerovnika. A temeljem presude na temelju priznanja ovog suda od 25. siječnja, koja je postala pravomoćna 4. veljače godine proizlazi, navodi, da je istom utvrđeno da postoji tražbina tog vjerovnika.

Stoga je TS donio rješenje u kojem se navodi da je temeljem pravomoćne presude ovog suda od 25. siječnja 2019. utvrđena novčana tražbina Sberbank Russia s osnova jamstva u istom iznosu od 1,09 milijarde kuna. I to prema društvima: Agrokor-Trgovina, Belje, Jamnica, Konzum, Ledo, PIK-Vinkovci, VUPIK te Zvijezda. Tako se Sberbank kao vjerovnik i temeljem pravomoćnog utvrđenja te tražbine, što proizvodi pravne učinke i djeluje prema dužniku i svim vjerovnicima, u tom dijelu uvrštava kao vjerovnik drugog višeg isplatnog reda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close