‘Pravom pacijentu u pravo vrijeme pravi lijek’

Autor: Marta Duić , 30. rujan 2016. u 15:07
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u petak je predstavljena nova knjiga prof. dr. sc. Wolfganga Höppnera i prof. dr. sc. Dragana Primorca Farmakogenetika u kliničkoj praksi: Iskustvo s 16 lijekova korištenih u kliničkoj praksi.

Osim hrvatskog jezika, tiskana je i na njemačkom i engleskom, a koristit će svima koji koriste lijekove i bave se medicinom.

˝Pravom pacijentu u pravo vrijeme pravi lijek, poruka je ove knjige u kojoj su kompilirane smjernice za kliničare. Hrvatska u ovoj važnoj temi ima svoj domet i slijedi svjetske primjere˝, istaknuo je Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti tijekom predstavljanje knjige.

Prof. dr. sc. Nada Božina iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb  i profesorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknula je kako je publikacije poput ove potiču napredak struke i poručila kako je ovo tek početak i da rad na tome svakako treba nastaviti. Pojasnila je kako je farmakogenetika je spoj raznih znanja i kako je upravo zbog toga značajna šansa za napredak hrvatske znanosti.

˝Obradili smo veliku skupinu lijekova u ovoj knjizi. Umorila me više od daleko duljih knjiga na kojima sam ranije radio jer u ovoj tematici mjesta pogrešci nema. Nije svaki pacijent identičan i svaki se mora liječiti drugačije. Učiti u farmakogenetici je važno jer su nove spoznaje čest slučaj u ovoj grani medicine, a naš cilj upravo i jest učiti kolege kliničare˝, zaključio je Dragan Primorac. 

Komentirajte prvi

New Report

Close