‘Pravilnik o ovrhi na novčanim sredstvima ispravlja nepravdu prema umirovljenicima’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2013. u 14:37
Ilustracija (uliver/Thinkstock)

Tim je Pravilnikom Ministarstva financija, naglašavaju, ispravljena nepravda na koju su upozoravali.

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) pozdravila je danas donošenje Pravilnika o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima kojim su, ističu, u jednakopravan položaj dovedeni umirovljenici kojima su se, unatoč novom Ovršnom zakonu koji to zabranjuje, plijenile cijele ili gotovo cijele mirovine.

"Očekujemo da će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje žurno primijeniti odredbe ovog Pravilnika čime će se riješiti problem brojnih umirovljenika koji su neprimjenom novog zakona, ne svojom krivnjom, dovedeni na rub gladi. Također, smatramo da primjena ovog Pravilnika neće štetiti bankama jer one mogu reprogramirati kredite čime će njihova potraživanja biti naplaćena, ali na građanima prihvatljiviji način", navodi HSU u priopćenju.

Tim je Pravilnikom Ministarstva financija, naglašavaju, ispravljena nepravda na koju su upozoravali, "te su se isplatili napori da se za egzistencijalno najugroženije građane pronađe riješenje da lakše podmiruju svoje obveze". Riječ je o više od 14 tisuća korisnika mirovina kojima se obustavljalo ukupno 31.165.954,23 kuna mjesečno ili prosječno 2200 kuna po korisniku mirovina, što je iznos koji je nešto veći od prosječne mirovine u Hrvatskoj, ističe HSU.

Pri usvajanju novog Ovršnog zakona, podsjećaju, došlo je do svojevrsnog previda jer se građanima koji su dali isprave o suglasnosti zaplijene plaće prije lipnja 2008. godine i dalje mogao plijeniti iznos veći od trećine mjesečnih primanja što je, napominju, Pravilnikom ispravljeno te se sada ovrha može provesti isključivo do trećine plaće ili mirovine, bez obzira na prethodno dane isprave o suglasnosti zaplijene cijele plaće odnosno mirovine.

HSU napominje da će i dalje na konkretnim primjerima raditi na ispravljanju nepravdi kako bi svi građani bili jednaki pred Ustavom i zakonima u Republici Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close