Pravi razvoj logističkih tvrtki tek slijedi

Autor: Darko Bičak , 21. srpanj 2014. u 22:00
Logističari anticipiraju potrebu za novim uslugama i brzo ih implementiraju/FOTOLIA

Većina skladišnih kapaciteta Hrvatske je u vlasništvu proizvođača i retailera, dok se samo 30 do 40 posto logističkih operacija outsourca.

Većina skladišta u našoj zemlji u rukama proizvođača i retailera dok je trend u Europi da se logistika izdvaja i daje specijaliziranim kompanijama.

U svijetu je 70 posto logističkih operacija outsourcano logističkim specijalistima, a kod nas 30 do 40 posto. Zato se očekuje da nam pravi razvoj logističkih kompanija u Hrvatskoj tek slijedi.Tehnologija poslovanja logističkih tvrtki se zbog sve većih standarada zadnjih godina uvelike promijenila te sve više prevladavaju specijalizirana skladišta za specifičnu robu. Danas je gotovo nezamislivo da se roba čuva u jeftinim zdanjima od betonskih zidova i krova. Zbog toga je i sve manje tvrtki kojima računica pokazuje da im se isplati graditi i imati vlastita skladišta, a umjesto da za taj dio svojeg poslovanja unajme specijaliziranu logističku tvrtku.

 

30metara

visine suvremeni je standard za gradnju skladišta

Trendovi u izgradnji skladišta prvenstveno se odnose na fokusiranje na procese pri dizajniranju novih skladišnih prostora. Naime, svi proizvođači žele minimalizirati zalihe te stoga logističari to prate i prebacuju fokus s kapaciteta na procese. Primjetno je da logističari u većoj mjeri anticipiraju potrebu za novim uslugama i brzo ih implementiraju kako bi mogli što efikasnije pratiti potrebe klijenata.  Nije nebitna činjenica ni da tvrtke iz ovog sektora najčešće imaju čitavu mrežu skladišta na čitavom tržištu, bilo ono nacionalno ili europsko, što olakšava posao trgovačkim kompanijama. Glavna karakteristika novih skladišta je fleksibilnost, u svakom pogledu. Iako se i dalje grade skladišni prostori visine do sedam metara, sve je više zahtjeva za onima koji su u visini i viši od 20 ili 30 metara. Cijena ovisi o mnogo faktora, no procjenjuje se da je cijena u Hrvatskoj zbog krize građevinskog sektora zadnjih godina pala za 20-ak posto.

Kod gradnje novog skladišnog prostora svakako je potrebno osigurati fleksibilnost i predvidjeti mogućnosti proširenja kapaciteta. Naime, brzi razvoj tehnologije vodi prema sve većoj automatizaciji skladišnih operacija, uključujući uvođenje automatskih dizalica/robota u skladišne manipulacije. Investitor će odabrati vrstu skladišta, skladišnu tehnologiju i opremu nakon dizajniranja optimalnih radnih procesa prema vrsti i opsegu usluga koje od njega očekuju klijenti. Najmodernija tehnologija, ujedno i najskuplja, ne znači da je i optimalna. Visokoregalna automatska skladišta svakako su najmodernija i ne zahtijevaju mnogo fizičkog rada, ali nisu uvijek optimalno rješenje za sve usluge koje se od logističara traže.

Komentirajte prvi

New Report

Close