Prate sva zagađenja u industriji, pivovaru i KIM već evidentirali

Autor: Agencija VLM , 11. listopad 2012. u 13:00
PXL

Sustav je zamišljen na principu da oni koji ispuštaju veće količine opasnih tvari u otpadnim vodama plaćaju i veće račune.

Ostvarenjem sedmog ugovora u okviru ISPA programa, karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija dobila je novi, suvremeno opremljen laboratorij u okviru uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Karlovca i Duge Rese. Vrijednost opreme i namještaja je 719.000 kuna.

Riječ je o iznimno značajnom prostoru koji će omogućiti učinkovito djelovanje čitavog sustava. "Svi slični uređaji imaju laboratorij koji prati parametre od ulaza do izlaza otpadnih voda iz sustava. Koristimo modernu tehnologiju koja nam daje rezultate u roku od pola sata i tako nam omogućuje upravljanje procesom pročišćavanja i intervenciju nekim kemijskim preparatima. Osim toga, pratimo i mulj koji nastaje u sustavu ", objasnila je voditeljica novog laboratorija Tatjana Miksera Tvrdi da novi prostor omogućuje kontrolu industrije, što su dosad radili drugi laboratoriji.

"Već smo 1. srpnja počeli s kontrolama i to jedan do dva puta mjesečno. Priključene su sve naše najveće industrije, uključujući i tvrtke u nekadašnjem Jugoturbinskom bazenu. Dosad smo zamijetili da su Karlovačka pivovara i KIM ispuštali neke tvari iznad razine utvrđene u vodoprivrednoj dozvoli." No, sve se uspjelo svesti u normalne okvire, a i ŽE-ČE Novi koji ima sustave za galvanizaciju svoje je otpadne vode uspio svesti u dopuštene granice. Ostale tvrtke nemaju te količine otpadnih voda koje bi mogle ugroziti sustav" zaključila je Miksera. Sustav je zamišljen na principu da oni koji ispuštaju veće količine opasnih tvari u otpadnim vodama plaćaju i veće račune. Novi laboratorij smješten na pročistaču drugi je koji radi u okviru tvrtke.

"Naš prvi laboratorij smješten je na Vučjaku i on se bavi isključivo analizama pitke vode. Riječ je o ovlaštenom laboratoriju koji svakodnevno obavlja sve potrebne analiza i koji kontrolira Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije", napomenuo je Ivan Mrzljak, direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close