PPD u godinu dana utrostručio prihode, na tri milijarde kuna

Autor: Marko Biočina , 31. ožujak 2015. u 22:01
Član Uprave PPD grupe Damir Spudić: Stalni rastemo i u prodanim količinama plina i u tržišnom udjelu

U samo tri godine PPD je uvećao svoje prihode za 55 puta. Neto dobit 2014.je udvostručena, na 149 milijuna kuna.

Nastavlja se impozantan rast poslovanja Prvog plinarskog društva (PPD), najvećeg hrvatskog distributera i trgovca prirodnim plinom.

Iako će tvrtka službene poslovne rezultate objaviti tek danas, kako ekskluzivno doznaje Poslovni dnevnik, PPD grupa – holding od 11 kompanija – u 2014. ostvarila je konsolidirane prihode od gotovo tri milijarde kuna te bruto dobit u visini od 149 milijuna kuna. Riječ je o fantastičnom poslovnom iskoraku jer je 2013. PPD završio s prihodima od 910 milijuna kuna te 75 milijuna kuna dobiti. Pojednostavljeno, u samo godinu dana tvrtka u vlasništvu osječkoga poduzetnika Pavla Vujnovca utrostručila je prihode i udvostručila dobit. Poslovni rast PPD-a još je impresivniji promatra li se u razdoblju od 2011.,  kad je tvrtka bilježila prihode od oko 53,5 milijuna kuna.

 

500mil.

kuna prihoda ostvarili su trgujući energijom izvan granica Hrvatske

Dakle, u samo tri godine PPD je uvećao svoje prihode za 55 puta i dosegnuo promet cijelog niza domaćih industrijskih divova kao što su Končar-Elektroindustrija ili Pliva. Ključni razlog strelovita uspjeha PPD-a liberalizacija je domaćeg tržišta plina, na kojoj se kompanija brzo nametnula kao najagilniji i najaktivniji igrač, spajajući pritom ugovore o opskrbi cijeliog niza velikih industrijskih i distributivnih sustava s jedne strane, te regionalno partnerstvo s ruskim Gazpromom s druge. Ipak, kako objašnjava član Uprave PPD grupe Damir Spudić, poslovanje tvrtke danas daleko nadilazi granice Hrvatske.

"Ostvareni poslovni rezultati najvećim dijelom posljedica su liberalizacije tržišta koja nam je omogućila strateško investiranje te činjenice da je PPD grupa u posljednje tri godine napravila značajan poslovni iskorak u smislu razvoja regionalnog poslovanja. Postala je značajna regionalna energetska kompanija koja se razvila u poslovni sustav od 11 poduzeća sa širokim spektrom poslovanja, od distribucije plina, opskrbe plinom, tradinga, trgovine el. energijom u regiji, preko investicijskih projekata do transporta. Sva ta poduzeća pridonose rastu grupe. Stalni rast ostvarujemo i u prodanim količinama plina i u tržišnom udjelu te smo u tri smo godine došli do 30-ak posto tržišta", kaže Spudić. Da su regionalne aspiracije PPD-a utemeljene, dokazuje i činjenica da je tvrtka lani oko 500 mil. kn prihoda ostvarila trgujući energijom izvan granica Hrvatske. Pozitivni efekti na poslovanje očekuju se i od novih biznisa u koje se PPD širi, prvenstveno logističkog biznisa s naftom i naftnim derivatima. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

u tri godine, vrlo simptomatično

koja će ovo afera biti za koju godinu.ministar trotter je postao bogat ko krez.ali vidit ćemo poslije izbora ,čija majka crnu vunu prede.

New Report

Close