PPD tik do obveze preuzimanja Luke Ploče, hoće li preko praga?

Autor: Jadranka Dozan , 01. prosinac 2014. u 11:39
PIXSELL

Iako su još potkraj listopada tvrdili da zasad neće povećavati udjel, u studenom su ga podebljali do 24,8 posto.

Zasad nemamo namjeru povećavati vlasnički udio u Luci Ploče, a daljnje će aktivnosti ovisiti o situaciji na tržištu. Tako su još potkraj listopada, nakon što su na dražbama dionica u vlasništvu države stekli nešto više od 16 posto pločanske Luke, poručivali iz Prvog plinarskog društva. A do kraja studenoga vlasništvo su podebljali, stigavši tik do praga od 25% koji obvezuje na objavu preuzimanja

Ta je kompanija time nastavila intrigirati svojom sveprisutnošću i ofenzivom za koju mišiće crpi iz strateškog partnerstva s Gazpromom, a mnogi će reći i iz političkih križaljki u resoru energetike.   

Među burzovnim akterima posljednjih se dana pomnije prate volumeni trgovanja i ažuriranje vlasničkih promjena u Luci Ploče pri Središnjem klirinško depozitarnom društvu. Sa 104.914 dionica ili 24,8 posto glasova evidentiranih potkraj prošlog tjedna na računu PPD-a, od preuzimačkog praga dijeli ih samo osamstotinjak dionica. Hoće li ga uskoro i prijeći, zasad je u zoni nagađanja, kao što se i dalje nagađa i o konkretizaciji interesa PPD-a za Petrokemiju. 

Kako bilo, i u redovima mirovinskih fondova, a dva od njih drže 20-ak posto Luke Ploče, kažu kako nemaju saznanja da se eventualno sprema ponuda preuzimanja. No, sudeći prema njihovim neslužbenim komentarima, ako bi i došlo do objave ponude, trenutnu tržišnu cijenu (nešto ispod 700 kuna) ne smatraju baš poticajnom za prodaju, iako je ona u protekih mjesec i pol porasla za gotovo četvrtinu, a poticajne vijesti u tom razdoblju uglavnom su bile vezane uz PPD. Njegovim kupnjama triju paketa dionica Luke od državnoga CERP-a prethodila je, naime, objava Ugovora o podkoncesiji radi izgradnje i skladištenja spremnika za ukapljeni naftni plin koju je PPD grupa (PPD-naftni terminali d.o.o.) potpisala s Lukom Ploče. Mimo toga, Vlada je s Lukom Ploče prije desetak dana potpisala sporazum kojim ta tvrtka postaje logistički centar za istraživanje i iskorištavanje očekivanih izvora nafte i plina u Jadranu, za što je nedavno zaključen natječaj.

Hoće li poslovne veze PPD-a i Gazproma s Lukom Ploče prerasti u jaču vlasničku kontrolu, kao i hoće li PPD ili Ina ovladati Petrokemijom, uvelike će ovisiti o preferencijama politike u području energetike. U Ministarstvu gospodarstva PPD je dosad očito imao podršku.

Komentirajte prvi

New Report

Close