Pozitivni pomaci u nautičkom sektoru

Autor: HUP , 27. studeni 2014. u 21:59
Roko Vuletić

Novi predsjednik Udruge nautičkog sektora – Roko Vuletić.

Na sajmu Biograd Boat Show 24. listopada 2014., održana je izborna Skupština HUP- Udruge nautičkog sektora. Skupština je izabrala 11 članova Izvršnog odbora u sastavu: Joško Berket, Marine Kaštela d.o.o., Silvano Brečević, , Almi d.o.o., Nevenka Čalić,  Navela d.o.o., Neven Čolić,  Garmin Hrvatska d.o.o., Braslav Karlić, Fabra Press d.o.o., Mario Knego, Euromarine d.o.o., Dario Marjan, Nautika Centar Nava d.o.o., Romano Pičuljan, Brodogradnja Pičuljan, Nenad Sušanj, AD Brodovi d.d., Roko Vuletić, Roko, NCP – Grupa d.o.o. i  Krešimir Žic, Marina Punat d.o.o. Novi IO je za predsjednika izabrao Roku Vuletića i dopredsjednike Nevenku Čalić i Romana Pičuljana. Izvješće o dosadašnjem radu podnio je dosadašnji predsjednik Romano Pičuljan.

Pozitivni pomaci

U svom izlaganju, Pičuljan je govorio o pozitivnim pomacima koje je udruga svojim lobiranjem i radom uspjela postići, poglavito kad se govori o zakonodavnim izmjenama, ali i neriješenim problemima koji ostaju i kojima se Udruga i dalje mora baviti. Jedan o takvih primjera je Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama čiji je Nacrt prijedloga pristigao članovima na dan Skupštine. Novi predsjednik udruge Roko Vuletić obratio se Skupštini te kazao da je udruga otvorena za sve prijedloge te kako su na sjednicama IO dobrodošli svi koji imaju dobre ideje i konstruktivne prijedloge. Udruga će  raditi i na širenju članstva. Članovi su imali prilike postavljati pitanja i predlagati svoje ideje za budući rad udruge. Izneseni su problemi s kojima se susreću tvrtke u nautičkom sektoru, nezadovoljstvo radom HTZ pogotovo kad je u pitanju promidžba i sajmovi nautike, naplata boravišne pristojbe koja je najviša upravo za nautičare, problem stope PDV-a koja bi se morala vratiti na 10% i za marine i za čarter te nemogućnost zapošljavanja sezonskih radnika po sistemu vaučera što postoji kad je u pitanju poljoprivreda.

Strane dozvole

 Također je istaknut problem dozvola za strane nautičare koji svakako treba riješiti. Naime, svi strani državljani koji su prebacili svoja plovila na hrvatsku zastavu, svoje brodove ne mogu voziti, jer hrvatska država ne priznaje strane dozvole za upravljanje plovilima. Navedeno je kako Hrvatska priznaje strane dozvole za upravljanje automobilima, ali ne i dozvole za upravljanje plovilima što je neobjašnjivo. Predstavnici čarter kompanija su također ukazali i na činjenicu da ne postoji ozbiljna analiza stanja u nautičkom turizmu, jer treba analizirati zašto je došlo do lošije predsezone i malo bolje podsezone i slično. Jedan od prijedloga je da kompletan nautički turizam pripadne Ministarstvu turizma za što bi udruga trebala lobirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close