Pozitivna kretanja se nastavljaju, prijetnja je javni dug

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2016. u 22:00
Guverner Boris Vujčić/Žarko Bašić/PIXSELL

U raspravi o financijskoj slici države sudjelovali Zdravko Marić i čelnik saborskog Odbora za financije.

Nakon snažnog intenziviranja gospodarske aktivnosti u trećem tromjesečju 2015., i krajem protekle godine nastavljena su povoljna kretanja. Ocjena je to Savjeta Hrvatske nardone banke dana na sjednici održanoj pod predsjedanjem zamjenika guvernera Hrvatske narodne banke Relje Martića, te uz sudjelovanje ministra financija Zdravka Marića i predsjednika saborskog Odbora za financije i državni proračun Gorana Marića. HNB podsjeća da je zabilježen razmjerno snažan rast industrijske proizvodnje i trgovine na malo, a zaustavljen pad građevine.

 Takav je trend, ocjenjuju, pozitivno utjecao na tržište rada, gdje je "zabilježen nastavak rasta broja zaposlenih i smanjenje nezaposlenosti". Uz to, istaknuto je i usporavanje pada potrošačkih cijena u prosincu.  "Monetarna politika HNB-a na kraju 2015. i početkom 2016. zadržala je ekspanzivan karakter pri čemu je ukinuta potreba izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve kod HNB-a, pa sada banke tim sredstvima mogu fleksibilno upravljati. Monetarna kretanja i dalje obilježava razduživanje poduzeća i stanovništva", poručuje Savjet središnje banke.  

U osvrtu na trendove u javnim financijama, rečeno je kako je prvih devet mjeseci protekle godine obilježilo povećanje prihoda uz stagnaciju rashoda opće države što je dovelo doznatno smanjenje manjkana godišnjoj razini. Naglašeno je da zadržavanje povoljnih uvjeta na međunarodnim financijskim tržištima smanjuje rizike za financijsku stabilnost Hrvatske. "No, relativno spori gospodarski oporavak u kombinaciji s brzim rastom i visokom razinom javnog duga, visokom izloženošću domaćih sektora promjenama kamatnih stopa te posljedično visoka premija za rizik zemlje predstavljaju glavne ranjivosti domaćega financijskog sustava", upozoravaju članovi savjeta Hrvatske narodne banke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close