Požgaj grupa nudi vjerovnicima 100%-tni povrat u 10 godina, uz 3 godine počeka i 3% kamata

Autor: Suzana Varošanec , 09. travanj 2019. u 14:25
Požgaj grupa iz Velikog Bukovca kod Varaždina nastoji spasiti poslovanje i 600 radnih mjesta

Lani je tvrtka imala rast prihoda s 114 na 131 mil. kn, a njezina DI Bohor već je u predstečaju zbog HBOR-ove blokade, ukupno 6,5 mil. kn.

Oko 70% ukupnih prihoda drvoprerađivački sektor ostvaruje na međunarodnim tržištima, što potvrđuje i visok potencijal daljnjeg rasta, pa je traženje novog posla 'preko granice' i novih kupaca stalna preokupacija. Uz izražene boljke sektora u vidu nedostatka sirovine i radne snage, za dio njih kao prepreka se pokazuju problemi u likvidnosti zbog čega raste pritisak za refinanciranjem obveza. Kako poslovanje u uvjetima blokade na dužu stažu nije moguće, izlaz u predstečajnom postupku tako traže tvrtke iz velike Požgaj grupacije, čiji je osnivač Zdravko Požgaj također bio viđen u Kini na nedavnom sajmu drvne industrije.

Paralelno, međutim, s uspjehom je predstečajni zaklon zasad polučila njihova Drvna industrija Bohor, no ovih dana podnesen je i zahtjev za otvaranje postupka predstečajne nagodbe za dužnika Požgaj grupu koju ponovo blokira i HBOR koji je prije nekoliko godina financijski podržao njezinu dokapitalizaciju, te se neslužbeno doznaje da se papiri pripremaju i za tvrtku Požgaj. 

Ta tvrtka ima upisani temeljni kapital od 19,645 milijuna kuna, ali joj je odlukom skupštine odobren ugovor o podjeli s preuzimanjem zaključen krajem siječnja. Po njemu se tvrtka dijeli te prenosi dio svoje imovine na tvrtku preuzimatelja Massive Lumber. To bi, pak, značilo još jedan postupak statusne promjene s kojim se prakticira model viđen sredinom prošle godine u slučaju podjele DI Bohora i prenošenja dijela imovine na društvo Massive Panels. 

Od uprave dužnika u kojoj je Nikola Požgaj zatražili smo očitovanje na naš pismeni upit vezano za tijek nastojanja da se problemi prijeteće nelikvidnosti premoste uz pomoć postupka predstečajne nagodbe čemu je okrenuto više članica grupacije, na liniji predviđenog restrukturiranja ako to vjerovnici prihvate i u cilju razlučivanja nezdravog od zdravog dijela biznisa. 

U ovom trenutku, radi blokade poslovnih računa jednog dijela društva naše Grupe od strane kreditora HBOR-a, bili smo prisiljeni u zakonskom roku podnijeti zahtjeve za otvaranje predstečajnog postupka, kaže Požgaj. 

"Gledajući Grupu u cjelini, dugoročni planovi poslovanja su potpuno održivi i zato u cilju održavanja zaposlenosti (600 zaposlenih) i 6 proizvodnih lokacija, provodimo sve potrebne korake za punu stabilizaciju i daljnji razvoj Grupe", pojašnjava Požgaj.

DI Bohor je prošlu godinu završila s oko 4 milijuna kuna gubitka, u bilanci na kraju lanjske godine iskazala je preneseni gubitak od oko 2,9 mil. kn, a kratkoročne obveze premašile su kratkotrajnu imovinu za oko 12 i pol mil. kn. Blokada računa uoči otvaranja predstečaja je premašila iznos od 6 i pol milijuna kuna.  Uz povjerenicu Katarinu Conar-Brod dužnik ipak nastavlja poslovanje, pa će nakon faze prijave tražbina daljnji tijek biti jasniji početkom lipnja kad je sazvano sudsko ročište.

Požgaj grupa pripada društvu Massive Holding, u kojem je jedan udio bio u vlasništvu fondovskih igrača (prvo FGS Nexusa a potom Inspire Investmentsa), a izgleda da je otkupljen od strane obitelji Požgaj. Inače, 100%-tna je vlasnica nekoliko tvrtki (Massive Wood, Massive Flooring, Massive Furniture, Massive Houses i DI Bohor), a u 2018. je ostvarila 131 mil. kn prihoda (u 2017.- 114 mil. kn). Nude 100%-tni povrat tražbina u 10 godina, uz tri godine počeka, uz kamatnu stopu 3% godišnje. Razlučni vjerovnik je OTP banka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close