Povrće skuplje od mesa, a prodavači poručuju: To vam je zakon ponude i potražnje

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2017. u 10:10
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Danas kilogram zelenog povrća gotovo u pravilu ne košta manje od 30 kuna, dok se u nekim kvartovskim dućanima kilogram puterice može naći i za 50 kuna

Nakon tjedana preniskih temperatura, sjeverca koji je ledio sve pred sobom i pustoši koja je ostala u domaćim plastenicima i u proizvodnji na otvorenom, kupusnjače, salata, blitva, cvjetača… prodaju se po astronomskim cijenama.

I na tržnicama i u trgovačkim lancima ponuda je 'skromna', svega nekoliko “zelenih” artikala – kilogram tikvica za 45 kuna, salata puterica ili kristalka za 30 do 35 kuna, patlidžani 40, poriluk 25 kuna, 400 grama upakiranog špinata za 14,99 kuna, komad cvjetače koja nema ni 600 grama 16,99 kuna, brokule 17,99 kuna…, dok se prema informacijama TISUP-a (Tržišno-informacijskog centra u poljoprivredi) u sastavu Ministarstva poljoprivrede, lani u ovo vrijeme kilogram kristalke na tržnicama mogao naći i za 15-16 kuna, isto tako i blitve i cvjetače, špinat za 20, a u trgovačkim centrima u prosjeku 5 kuna skuplje.

Danas kilogram zelenog povrća gotovo u pravilu ne košta manje od 30 kuna, dok se u nekim kvartovskim dućanima kilogram puterice može naći i za 50 kuna, što je skuplje od kilograma teleće lopatice s kostima ili pak dva kilograma svinjskog buta ili vratine!

– To vam je zakon ponude i potražnje! Kome se ne sviđa, ima zimnicu – kaže za Večernji list i zagrebački povrćar Stjepan Horvat, kojemu je “ledara” proteklih dana “ubrala” oko 4,5 tona blitve, napravila štetu od oko 10.000 eura, a sjeverac pokidao i protutnjao kroz tri od pet plastenika.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Posteno da ne moze postenije. I ovako mi je draze meso od povrca!

Pohlepa!!!

New Report

Close