Povrće poskupjelo i za 100 posto, jabuke su skuplje i od ananasa

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2018. u 10:49
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Da je povrće skuplje nego inače u ovo doba godine slažu se i povrtlari, okrivljujući za to katastrofalnu godinu.

U smiraj sezone, a potvrđuje ga i kalendarski početak jeseni, cijene zimnice trebale bi biti bagatela. Vreća paprike, znači cijena "na veliko", prijašnjih godina u ovo vrijeme bila je od 30 do 40 kuna, no na đakovačkoj tržnici vreća te kraljice zimnice od devet kilograma ide i do 75 kuna, piše Glas Slavonije.

Tako građani, umjesto da jesen u pripremi zimnice dočekuju sa sniženim cijenama jer je sezonskom povrću poput "obične" paprike, roge, rajčice i drugog kraj, nailaze na povrće skuplje od 50 do 100 posto. Kupci se mršte i pri pogledu na cijene voća – iako je proizvodna godina za proizvođače jabuka bila odlična, na policama i štandovima se netom ubrana jabuka prodaje po cijeni od 10, pa i 11 kuna. Glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković tvrdi da bi ona, s obzirom na to da otkupljivači pred njih izlaze s otkupnim cijenama od samo 1,10, 1,20 kuna, trebala biti od šest do sedam kuna za kilogram. Bilo kako bilo, činjenica je da domaći kupac domaću jabuku iz ovogodišnje obilne berbe jede skuplju 50 posto, a povrće je skuplje i dvostruko.

Da je povrće skuplje nego inače u ovo doba godine slažu se i povrtlari, okrivljujući za to katastrofalnu godinu.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Okolican ZAGREBA i okolica SPLITA – trebala bi imati IZGRAĐENU HLADNJAČU kapaciteta
20.000- 50.000 m2.

Unutar ruralnog razvoja formirati DRŽAVNU TVRTKU – koja će vršiti OTKUP SVIH PLODOVA ZEMLJE-po cijenama – koje PRISTOJNO I PRAVEDNO podržavaju ulaganja i s kojim će prodavatelj biti zadovoljan.

Inicijativa u privatnom smislu, koju država očekuje godinama je mućak – KOJI NEĆEMO DOČEKATI_ prije toga će propasti većina OPG -a i malih trgovačkih poljoprivrednih gospodarstava…

MODERNA HLADNJAČA – je SUPERTRGOVAČKI VOĆNI CENTAR ….. TOČKA X – za sve u Hrvatskoj.
Otkup- klasiranje- pakiranje i sve što treba …………………u svim smjerovima Hrvatske………a najviše prema većim gradovima i turističkim mjestima ….!

U Njemačkoj ove godine urod jabuka 1,1 milijun tona što je 17% više od desetogodišnjeg prosjeka.
https://www.verlagshaus-jaumann.de/inhalt.aepfel-und-birnen-warmes-fruehjahr-beschert-obstbauern-reiche-ernte.1159d4b9-996a-4e10-922f-ebe07a545d55.html

čovjek im nedavno pokazao kako se to radi pozoveš ljude sami uberu naplatiš 3 kune i to je to odj..eš prekupce

Kupujte samo hrvatsko jer je najskuplje.

New Report

Close