Povratnici iz inozemstva: U Hrvatskoj je život kvalitetniji!

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2015. u 11:58
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Devet je visokoobrazovanih stručnjaka hrvatskih korijena iz svih krajeva svijeta odlučilo živjeti u Hrvatskoj.

Hrvatska je moj izbor – prednosti i mogućnosti povratka u Republiku Hrvatsku, naziv je okruglog stola što ga je u Zagrebu organizirao Državni ured za Hrvate izvan RH s ciljem podizanja svijesti o potencijalima povratka hrvatskih iseljenika te aktualizacije pitanja njihove integracije.

Kako piše Večernji list, devet je visokoobrazovanih stručnjaka hrvatskih korijena iz svih krajeva svijeta odlučilo živjeti u Hrvatskoj pa su iznijeli svoja iskustva. Inače, na 21 fakultetu u svijetu 2000 studenata uči hrvatski jezik, a to znači upoznaju i hrvatsku književnost, povijest, kulturu i društvo, rekla je Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Iz Ureda su najavili online tečaj hrvatskog jezika na svojim mrežnim stranicama od 1. listopada.

Damian Bazan Mamić: Vratio sam se jer ovamo pripadam!

Rođen je 1984. godine u Cordobi u Argentini. Majka mu je bila Hrvatica, umrla je dok je bio dijete pa su ga odgojili baka podrijetlom iz Starigrada (Paklenice) i djed podrijetlom iz Livna, koji su stalno o Hrvatskoj pričali s ljubavlju.

– To je kao da Argentinca pitate zašto se vratio u Argentinu. Jer tamo pripada – odgovara kad ga se pita zašto je odlučio živjeti u Hrvatskoj. Došao je 2006. i u Hrvatsku se zaljubio na prvi pogled, a kaže da se u njoj osjeća kao u Disneylandu. U Hrvatskoj je upoznao i svoju prvu ljubav te je danas oženjen, otac dvoje djece, a smatra svoju postojbinu zemljom koja ima kvalitete koje želi za svoju obitelj: obrazovanje, zdravstvo, slobodno vrijeme, kvaliteta života. Od 2007. godine radi kao novinar na međunarodnom radijskom programu HRT-a u uredništvu Glasa Hrvatske, a paralelno studira geološko inženjerstvo.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close