Za podizanje kvalitete usluge po korisniku do 375.000 kuna na 10 godina

Autor: Marija Crnjak , 28. veljača 2019. u 14:14
Tomislav Vuić, čelnik HPB-a, ministar turizma Gari Cappelli i direktorica HBOR-a Tamara Perko/P. Macek/PIXSELL

Zasad se ne zna konačan iznos ukupnog plasmana u ovoj kreditnoj liniji koja bi trebala biti otvorena u sljedeće četiri godine.

Privatni iznajmljivači u turizmu od sljedećeg tjedna mogu se prijaviti za povoljne kredite za podizanje kvalitete usluge, temeljem Sporazuma o poslovnoj suradnji koju su u srijedu potpisali  Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), te Podravska i Hrvatska poštanska banka koje su zasad ušle u projekt. Kako je poznato, povoljni krediti dio su projekta prema starim pravilnicima, kad se tražila znatno slabija kvaliteta usluge. 

Kamate od 2 do 2,7%
Iznos kredita će biti između 20 tisuća kuna i 375 tisuća kuna, s kamatom od 2,7 posto u kunama i 2 posto uz valutnu klauzulu, do 10 godina te poček od godinu dana. Krediti se neće moći trošiti na izgradnju novih, već na uređenje postojećih kapaciteta, od izgradnje bazena i sauna do novih prozora. Iz Ministarstva turizma otkrivaju da ih iznajmljivači već zovu i raspituju se, tako da se značajan interes očekuje i uoči ove turističke sezone.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako je kreditna linija odgovor na potrebe privatnih iznajmljivača kojih je u Hrvatskoj trenutno registrirano više od 103 tisuće, no na tržištu je i 20 tisuća smještajnih kapaciteta koji su kategorizirani prema starom pravilniku iz 1995. godine. Doduše, u dodjeli kredita neće se raditi nikakva selekcija i liste prioriteta, kredit će moći dobiti svi koji će udovoljavati uvjetima banaka.

 

Cappelli

Riječ je o važnom segmentu turističke ponude u kojem još vlada nesklad u standardima.

Zastarjeli pravilnici
"Riječ je o važnom segmentu turističke smještajne ponude u kojem, na žalost, još vlada nesklad u standardima, jer neki objekti posluju prema nevažećim pravilnicima i standardima od prije dvadesetak godina. Stoga smo donijeli izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, svojevrsnu zakonsku reformu koja je okvir za budući razvoj i konkurentnost turizma, a naša kreditna linija posljednji je potez koji će vjerujem i ostalima pomoći u usklađivanju", izjavio je Cappelli, dodajući kako će Ministarstvo moći popratiti sve zahtjeve u ovoj godini, iako se, dok ne krenu prijave privatnih iznajmljivača, ne zna kolike će biti njihove ukupne potrebe. 

Kredite će tako moći dobiti svi koji se prijave za rekategorizaciju kako bi došli do više zvjezdica, a oni koji se ne prijave ostat će bez zvjezdica, iako neće morati zatvarati smještaj. Zasad se ne zna konačan iznos ukupnog plasmana u ovoj kreditnoj liniji koja bi trebala biti otvorena u sljedeće četiri godine, koliko iznosi zakonski rok prijave za kategorizaciju. 

Očekuju i druge banke
Također, kako je jučer na predstavljanju ove kreditne linije  istaknula direktorica Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamara Perko, uskoro se očekuje da se programu pridruže i još neke poslovne banke s kojima se pregovara.  Naime, komercijalne banke imaju vlastite kreditne linije za turizam koji su namijenjene i iznajmljivačima, ali po višoj kamati koja nije subvencionirana.  Kako neslužbeno doznajemo, zbog toga se banke teško odlučuju na ulazak u ovaj projekt, no sada kad su na tržištu prvi konkurentniji krediti, očekuje se da će se i ostale banke priključiti kako bi uzele svoj dio "kolača". 

Komentirajte prvi

New Report

Close