Navala u zadnji čas: Tko promaši gubi zvjezdice, a presudit će im tržište

Autor: Marija Crnjak , 05. prosinac 2019. u 14:00
Do 30. studenoga odobreno je 69 kredita čiji ukupan iznos premašuje osam milijuna kuna Grgo Jelavic/PIXSELL

Ministarstvo turizma subvencionira kamatnu stopu u visini od 1 postotnog boda godišnje.

Od stotinjak tisuća iznajmljivača koliko ih je ukupno u Hrvatskoj, te dvadesetak tisuća onih koji su kategorizirani po starim pravilima, u prvoj godini provedbe projekta rekategorizacije privatnog smještaja odobreno je tek 69 povoljnih kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj, doznaje Poslovni dnevnik. 

Iako to znači da je povoljan kredit za ulaganje u veću kvalitetu apartmana za sad iskoristilo tek 0,0069 posto privatnih iznajmljivača, naši sugovornici ističu da je ovo nepuna prva od četiri godine koliko će program rekategorizacije trajati, a prvi pravi pokazatelji njegove uspješnosti mogli bi se vidjeti tek na proljeće 2020.  Rekategorizacija je službeno krenula ove godine u veljači, temeljem Sporazuma o poslovnoj suradnji između Ministarstva turizma i HBOR-a te dvije poslovne banke,  Podravske i Hrvatske poštanske banke, kojima su se ove jeseni pridružile i Agram banka i Croatia banka, potvrdili su nam iz HBOR-a i Ministarstva turizma. 

"Do 30. studenog 2019. po ovom programu odobreno je ukupno 69 kredita u iznosu većem od 8 milijuna kuna, ali ne raspolažemo informacijom o broju zahtjeva za kredit koji su trenutno u obradi, jer potencijalni korisnici zahtjeve za odobrenje kredite ne podnose HBOR-u, već navedenim poslovnim bankama", pojasnili su iz HBOR-a.  Ministarstvo turizma subvencionira kamatnu stopu u visini od 1 postotna boda godišnje te u konačnici kamatna stopa za korisnika kredita iznosi 2,7 posto na kredite odobrene u kunama, odnosno 2 posto na kredite odobrene u kunama uz valutnu klauzulu vezanu uz euro.

Iznos kredita može biti između 20 tisuća kuna i 375 tisuća kuna, uz otplatu do 10 godina te poček od godinu dana. Krediti se ne mogu trošiti na izgradnju novih, već na uređenje postojećih kapaciteta, od izgradnje bazena i sauna do novih prozora.  Cilj programa je ujednačavanje standarda smještajnih objekata, podizanje ukupne razine kvalitete i dodatne ponude privatnog smještaja te poboljšanje popunjenosti kapaciteta i jačanje cjelogodišnjeg turizma.

 

2 posto

kamata je na kredite za rekategorizaciju s valutnom klauzulom

Ministar turizma Gari Cappelli prilikom predstavljanja projekta u veljači podsjetio je kako je kreditna linija odgovor na potrebe privatnih iznajmljivača, jer je na tržištu oko 20 tisuća smještajnih kapaciteta koji su kategorizirani prema starom pravilniku iz 1995. godine, zbog čega vlada nesklad u kvaliteti.  Računa se da bi vlasnici tih apartmana, koji inače nikad nisu imali obvezu rekategorizacije (poput hotela), trebali imati najviše interesa za povoljne kredite, iako se pri njihovoj dodjeli ne radi nikakva selekcija i liste prioriteta, te kredit mogu dobiti svi koji će udovoljavati uvjetima banaka. 

Najviše zahtjeva na proljeće
Naime, prema izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, stari iznajmljivači dužni su podnijeti zahtjev za rekategorizaciju u roku od 4 godine od donošenja Zakona, kako bi dobili zvjezdice.

Oni koji to ne naprave, izgubit će dosadašnje zvjezdice, iako neće morati zatvarati smještaj, a posljedice će osjetiti na vlastitom prometu. Banke nam zasad nisu dostavile podatke o zaprimljenim zahtjevima za kredite, ali na terenu doznajemo da se sukladno prirodi biznisa iznamljivanja apartmana zasad ni ne može očekivati značajan broj zahtjeva. Predsjednica Sekcije Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore, Martina Nimac Kalcina, očekuje značajniji odaziv iznajmljivača od sljedećeg proljeća.

"Ovaj projekt zaslužuje pohvale i vjerujem da će u predviđenom razdoblju dati dobre rezultate. Program povoljnih kredita krenuo je za ovu godinu razmjerno kasno, kad više nije bilo vremena ulaziti u neke poslove renoviranja, sa sezonom pred vratima. Ova sezona zbog lijepog vremena u mnogim destinacijama je produžila, što znači da tek sad počinju planirati ulaganja za sljedeću sezonu, i razmišljati kako to financirati.  U međuvremenu će obići niz sajmova na kojima će se raspitati o tome u što konkretno da ulože. Vjerujem da će stoga najveći dio zahtjeva bankama početki stizati početkom sljedeće godine, pa sve do svibnja", kaže Nimac Kalcina.  

Ulažu bez obzira na sve
Na terenu zapravo očekuju da će najviše iznajmljivača u proces krenuti u zadnji čas. "To vrijedi za one koji to moraju po zakonu, i kojima ulaganje nije baš neki prioritet. Oni koji su mislili ulagati, ulažu bez obzira na povoljne kredite, i takvi će ostati na tržištu, s kojeg će biti izbrisani svi koji ne prate trendove", kažu naši sugovornici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close