Povlašteni dobavljači HAC-a imali maržu od čak 8.000 posto

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2012. u 09:47
Ilustracija / PXL

Među tvrtkama koje su naplatile veliki dio poslova našla se i tvrtka King ICT u vlasništvu umirovljenog generala Damira Krstičevića, te tvrtka Soboli, koju je 2002. osnovao Karamarko.

U razdoblju od od 2005. do 2011. za instaliranje i održavanje informatičke opreme u Hrvatskim autocestama potrošeno je nevjerojatnih 355 milijuna kuna, od čega se oko 60% odnosi na održavanje, a samo 40% za investicije, piše Novi list.

Ova spoznaja proizlazi iz Analize natječajne dokumentacije ugovora za informatičke i telekomunikacijske usluge HAC-a, koju je obavio stalni sudski vještak za informatiku i telekomunikacije Saša Aksentijević. Tvrtke koje su naplatile veliki dio spomenutih poslova su Storm Computers, Combis, Oracle, InfoSistem i TEB informatika, GEA/CSSI, te King ICT u vlasništvu umirovljenog generala Damira Krstičevića, te tvrtka Soboli, koju je 2002. osnovao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a s HAC-om je od 2008. do 2010. sklopila sedam ugovora vrijednih 12,836 milijuna kuna, piše list.

Analiza ostalih ugovora nedvojbeno ukazuje na užasno napuhavanje cijena, te besramno isisavanje novca iz HAC-a, o čemu se upravo jučer raspravljalo na sjednici Uprave HAC-a, piše list. Inače, za održavanje sustava BIAS, prema ugovoru iz 2008., koji je skopljen s tvrtkom King ICT utrošeno je 6,5 milijuna kuna, iako usporedba pokazuje kako Sustav za sigurnosno kopiranje podataka kod dobavljača STORM Computers stoji 284.133 kune za jednu godinu iz čega je očito koliko je ogroman nerazmjer cijena kod oba sustava.  Taj ugovor kao da nije bio dovoljan, već je ugovorena nadogradnja istog sustava vrijedna 1,06 milijuna kuna za kojeg sudski vještak konstatira kako bez detaljnog troškovnika nema pregleda troškova, pa je skrivena i marža. Ista iznosi oko 8.000 posto, jer je riječ o proširenju  sustava na 9 terabjta i 2 terabajta (TB), a danas cijena jednog TB podatka iznosi 1200 kn za serversju upotrebu, piše list. Do marže od 8.000 posto dođe se ako se uzme u obzir postavljanje svih 11 tb za cijenu od 1 200 Posao je takav da je slanje svake datoteke u BIAS sustavu zapravo ugovoreno kao održavanje softvera, pa tako King ICT naplaćuje svaki podatak u sitom sustavu.

Za King ICT zanimljiv je i ugovor vrijedan 9,4 milijuna kuna za uslugu nadogradnje i održavanja SMS nadoplate i naplate preko web portala, a ista tvrtka održava nezavisni analitički izvještajni sustav NAIS, što je HAC stajalo oko dodatnih 6 milijuna kuna. Usluga tvrtke CS computers za uvođenje ISO 27001 certifikata vrijedna je 1,672 milijuna kuna, što je također višestruko skuplje od onoga što se može dobiti na tržištu.

Komentari (5)
Pogledajte sve

pretjeraše, inače je uvijek bilo oko 800 % , da nije kakav službenik zaboravio negdje zarez u ponudi, a uhljeb nije uočio da nedostaje, pa će “odgovornost” podijeliti

I tko to veli ?

Čudni ljudi čudnih imena ?

natječajne dokumentacije ?

Interesantno , a koliko su tek nudili cijene oni nedomoljubni ponuđači ?

užasno napuhavanje cijena, te besramno isisavanje novca.

To je valjda domoljubna marža.

New Report

Close