Povlači se 7900 tona mandarina i 4050 tona jabuka

Autor: Božica Babić , 01. listopad 2014. u 22:00
U odluci Europske komisije stoji da se odšteta isplaćuje "prema redoslijedu zaprimanja prijava"

Odšteta koju je odobrio Bruxelles isplaćivat će se direktno proizvođačima.

Hrvatska će iz zajedničke blagajne u Bruxellesu dobiti odštetu za 1050 tona jabuka, 7900 tona mandarina plus još 3000 tona za jedan ili više proizvoda koji su se našli na udaru Ruske Federacije zbog embarga na uvoz hrane iz Europske unije.

Model raspodjele subvencija za 28 članica EU birokracija skrojila je po kratkoj formuli, iz trogodišnjega izvoza u Rusiju, konkretno između 2010. i 2012. godine, uzela je prosječnu količinu. U tom razdoblju, prema HGK, izvezli smo ukupno 3794 tone jabuka i 22.406 tona mandarina. O kako malom učinku je riječ, ilustriraju podaci da će Španjolska dobiti odštetu za 58.600 tona mandarina, a Belgija za 43.300 tona jabuka. Ovim potezom Bruxelles je zapravo potpuno ogolio nedavno javno nadmetanje europarlamentarke Marijane Petir i ministra Tihomira Jakovine tko je zaslužniji za odobrene subvencije.

Kako je članicama ostavljeno da same odluče što će učiniti s dodatnih 3000 tona (povlačenje s tržišta, neubiranje i zelena berba), u Ministarstvu poljoprivrede izabrali su povlačenje s tržišta i jabuka i mandarina za slobodnu distribuciju. Stoga će, kažu, kvota od 3000 tona u cijelosti biti usmjerena na jabuke, što znači da se s tržišta povlači 4050 tona jabuka i 7900 tona mandarina i dijeli u humanitarne svrhe.Budući da još nema registriranih proizvođačkih organizacija, odšteta će biti isplaćivana izravno proizvođačima.

U odluci Europske komisije stoji da se odšteta isplaćuje "prema redoslijedu zaprimanja prijava". U Agenciji za plaćanja doznajemo da je uvjet za isplatu pravilnik koji mora donijeti Ministarstvo poljoprivrede. Neće, kažu u Agenciji, raspisivati ni natječaj ni javni poziv, nego će proizvođači slati podatke Agenciji, temeljem kojih će onda provesti administrativnu i kontrolu na terenu. Cjelovite podatke Agencija potom šalje u Europsku komisiju, koju mora izvijestiti o planiranim postupcima. Tek nakon završetka ukupne procedure uslijedit će isplata na žiroračune.  

Komentirajte prvi

New Report

Close