Raste broj obrta i poduzeća, a povučeno je rekordno novca iz EU

Autor: PD i VL native tim , 15. studeni 2018. u 22:01
Foto: Pixsell

Sva naša ulaganja usmjerena su prema tome da podižu ljestvicu kvalitete života na višu razinu, ponosno naglašava gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Grad Koprivnica u 2018. izglasala je rekordan proračun u iznosu od 220 milijuna kuna, a u tekućoj godini uspjeli su ostvariti značajna ulaganja u ceste i komunalije, u poduzetništvo, ali i u programe i projekte za naše najmlađe i one malo starije. Koristeći novac iz proračuna krenuli su s kompletnom energetskom obnovom njihove najveće osnovne škole, započela je gradnja Inkubatora kreativnih industrija, a provodi se i niz infrastrukturnih projekata na obnovi naših prometnica.

Dodana vrijednost obrazovanju i poticanju što kvalitetnijeg školovanja pridonose i projekti kao što je uvođenje robotike i škole, ali i fokus na rad s darovitim učenicima, pomoćnike u nastavi, subvencije na udžbenike, stipendije za studente i s druge strane božićnice za umirovljenike.

Najveći EU projekt

Počeli su stvarati i novi podravski ponos otvaranjem Galerije Mijo Kovačić u samoj jezgri grada, a mogu se pohvaliti i partnerstvom Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac s općinama. Zasigurno jedan od najvažnijih projekata koji je pred njima jest i Aglomeracija Koprivnica. Riječ je o projektu Koprivničkih voda čija je vrijednost 441,9 milijuna kuna, što je najveći europski projekt u povijesti županije. Značajni dio odlazi upravo u njihova prigradska naselja, a najavili su da će u narednih nekoliko godina pokriti sva prigradska naselja kompletnom komunalnom infrastrukturom. Prigradska naselja će imati jednaki komunalni standard kao i sam centar grada. Također pripremaju i rekonstrukciju Zrinskog trga i Trga bana Josipa Jelačića, a nastavljaju ulagati i u osnovne škole i vrtiće.

“Sva naša ulaganja usmjerena su prema tome da podižu ljestvicu kvalitete života na veću razinu. Dokaz tome je što je Koprivnica nedavnim neovisnim istraživanjem svrstana među top pet gradova s najboljom kvalitetom života. Sve je to naravno povezano i s gospodarstvom, jer naravno upravo je ono to koje omogućuje i pruža bolje uvjete za rad, dok je naša uloga s druge strane da tom istom gospodarstvu pružamo što bolje uvjete za razvoj. Da smo na dobrom putu i da idemo u dobrom smjeru najbolje govori podatak da je u prošloj godini zabilježen rast broja obrta kao i poduzeća’’ rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice te dodao da su u pripremi i dodatne mjere koje za zadatak imaju poticati poslovanje. Kada je riječ o Europskim projektima i povlačenju novaca iz fondova EU ova godina bila im je rekordna i trenutno imaju ugovorenih 20 projekata u vrijednosti 46 milijuna kuna. Upravo zahvaljujući europskim projektima Koprivnica je napravila značajan iskorak u održivoj mobilnosti. Grad su s povoljnom infrastrukturom za bicikliste sa 70 kilometara biciklističkih staza, a građanima su na raspolaganju i gradski električni i konvencionalni bicikli i to potpuno besplatno. Javni prijevoz organiziran je putem autobusa na električni pogon, a z vlasnike automobila na električni pogon tu je besplatno korištenje HEP-ovih punionice, a u pripremi je postavljanje punionica i na stupove javne rasvjete.

 

40posto

udjel je novih radnih mjesta od 2014. do 2017. u broju stanovništva

‘’Kao što sam napomenuo, trenutno imamo ugovoreno 46 milijuna kuna vrijednih projekata, s tim da je prijavljeno i čekamo rezultate za projekte vrijedne 29 milijuna kuna. S obzirom na to da je riječ o projektima koji imaju različite periode trajanja teško je odrediti točan udio za svaku određenu godinu no važno je za istaknuti da se svake godine taj udio povećava’’ dodaje Jakšić osvrćući se na to da je razvoj škola njihov glavni prioritet. Ono na čemu rade je da osim u materijalna ulaganja nastoje raznim programima nadopunjavati i nastavni program.

Koprivnica je tako jedan od rijetkih gradova čiji učenici u školama kao izvannastavnu aktivnost mogu učiti robotiku, a za potrebe provedbe programa koriste najsuvremeniju opremu. Također kroz razne projekte učenicima omogućuju da uče o obnovljivim izvorima energije, važnosti volontiranja te da razvijaju svoje potencijale.

Pomoć u nastavi

Jedan od najvažnijih projekata svakako je i Odjek III kojim su učenicima osigurani pomoćnici u nastavi. Također poseban program usmjeren je i darovite učenike, a njihovi planovi su da nastave uvođenje dodatnih aktivnosti. Trenutno čekaju rezultate projekta vezanog uz energetske obnove škola vrijednog 16 milijuna kuna, a ove i slične aktivnosti rezultiraju povećanjem učenika, a sve veća je i povratna informacija po pitanju kvalitete i uvjeta boravka u školama.

Osim škola fokusirani su i na rad gradske uprave, a godinu su započeli novom reorganizacijom odjela, a ove godine postali su i prva gradska uprava u Republici Hrvatskoj koja ima u potpunosti digitaliziranu javnu nabavu. Što se prireza u Koprivnici tiče, gradonačelnik kaže da ih nema te da će tako i ostati. Proračunski prihodi Grada rastu, ali ne kao u gradovima koji dobivaju pomoć fiskalnog izravnanja.

“Nažalost,Koprivnica je opet kažnjena zbog toga što spada u razvijene gradove”, nadovezao se Jakšić. Dotaknuo se digitalizacije, inovacija i inkubatora kreativnih industrija koji se danas čini premalim za sve koji u njemu žele raditi. Gradnja novog inkubatora vrijednog 14 milijuna je započela, a njime rade iskorak na novo područje tehnologija, a interes za popunjavanje kapaciteta već sada je velik.

Veliki projekt

“Ovim velikim projektom pokazujemo smjer razvoja naše Koprivnice koju želim zamišljati kao grad koji se razvija, zapošljava, privlači mlade da u njemu ostanu živjeti ili da se doseljavaju u nj. Ulaganje u djecu i mlade, u znanost i obrazovanje, poticanje razvoja malog poduzetništva i obrtništva, novih kreativnih industrija – to je onaj smjer kojim se želimo još snažnije istaknuti na hrvatskoj karti, ne zbog nekog uspoređivanja već zbog naše budućnosti”, dodao je Jakšić.

Sveučilište Sjever sustavno se razvija i studijski smjerovi prate potrebe tržišta, Koprivnica polako postaje i grad po mjeri svakog studenta.

“U Koprivnici danas studira 800 studenata na deset studijskih programa. Ono što veseli jest da Sveučilište iz godine u godinu raste. Tako smo ove godine dobili i dva nova studijska programa. Grad se i dalje uključuje i nastoji na bilo koji način pomagati rad Sveučilišta, stoga smo nedavno raspisali i natječaj za školarine za izvanredne studente smjera Prehrambene tehnologije i Tehničke i gospodarske logistike”, objašnjava gradonačelnik.

Nezaposlenost je u cijeloj regiji gorući problem, a Koprivnica prema podacima Državnog zavoda za statistiku u razdoblju od 2014. do 2017. godine ima 700 novootvorenih radnih mjesta.

“Kada govorimo o udjelu radnih mjesta u ukupnom broju stanovnika, tada to iznosi 40 posto. Bilježimo rast broja obrta i rast poduzeća. Sve su to pozitivni rezultati koji nam daju dodatan motiv da s još više srca nastavljamo omogućavati bolje uvjete za rad i razvoj naših poslovnih subjekata. Naravno, tu veliku ulogu ima i naš Koprivnički poduzetnik kojim, posebno mladim poduzetnicima, nastojimo na jednom mjestu omogućiti sve informacije, svu logistiku i podršku koja ima je potrebna.

Zato posebno veseli i ovi inkubator koji će biti još veći vjetar u leđa našim mladima koji se odluče za pokretanje vlastitog posla”, zaključuje Jakšić.v

New Report

Close