Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv Zlatar Violić i Jakovčića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2013. u 16:09
Andrea Zlatar Violić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Ministrica kulture prijavljena je zbog činjenice da je imenovala Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo koje je nakladniku dvotjednika za kulturu “Zarez” “Druga strana d.o.o.”, u njezinu suvlasništvu, dodijelilo 600 tisuća kuna.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika pokrenulo je danas postupak utvrđivanja sukoba interesa ministrice kulture Andreje Zlatar Violić i istarskog župana Ivana Jakovčića te upozorilo da bi među dužnosnike u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa trebalo uvrstiti i zastupnike u Europskom parlamentu.

Ministrica kulture prijavljena je zbog činjenice da je imenovala Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo koje je nakladniku dvotjednika za kulturu "Zarez" "Druga strana d.o.o.", u njezinu suvlasništvu, dodijelilo 600 tisuća kuna.

"Povjerenstvo će u postupku utvrditi je li odabirom ljudi u to vijeće ministrica mogla pogodovati takvoj odluci", objasnila je Hini predsjednica Povjerenstva Dalia Orešković.

U Jakovčićevu slučaju, postupak je pokrenut jer se župan oglušio o zaključak kojim ga je povjerenstvo pozvalo da dopuni svoju imovinsku karticu.

Jakovčić je, naime, lani od države kupio poljoprivredno zemljište u Završju, u općini Grožnjan, no to nije unio u imovinsku karticu, što je bio dužan učiniti do kraja godine.

Povjerenstvo je to otkrilo redovitom provjerom imovinskih kartica i zatražilo od Jakovčića da dopuni karticu u roku od 15 dana, što on nije učinio.

Bivša saborska zastupnica i buduća europarlamentarka Dubravka Šuica još krajem 2011., nakon što joj je istekao mandat u Saboru, od Povjerenstva je zatražila mišljenje smije li biti članica Nadzornog odbora Zračne luke Dubrovnik, budući da je njezin brat Frano Luetić tamo zamjenik direktora.

Povjerenstvo je zaključilo da bi to bio sukob interesa, jer Nadzorni odbor kontrolira rad Uprave dubrovačke zračne luke, u kojoj je Šuičin brat.

Zahtjev Dubravke Šuice Povjerenstvo je iskoristilo kako bi upozorilo da bi među dužnosnike u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa trebalo unijeti i europarlamentarce.

Komentirajte prvi

New Report

Close