Povjerenstvo: Šegon i Jakovčić u sukobu interesa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. ožujak 2014. u 12:50
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je jednoglasnu odluku da je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon bio u sukobu interesa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je jednoglasnu odluku da je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon bio u sukobu interesa i taj je predmet uputilo Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

Povjerenstvo je također jednoglasno utvrdilo da je i Ivan Jakovčić, istarski župan u mandatu od 2009. do 2013. bio u sukobui interesa.

Šegon je kažnjen s 40.000 kuna a Jakovčić s 15.000 kuna.

Povjerenstvo je u siječnju pokrenulo postupak protiv Šegona radi utvrđivanja je li se u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima 20 posto udjela u vlasništvu, s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković rekla je da je Povjerenstvo ustvrdilo da je stupanjem u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera s HBOR-om Šegon prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, jer je svoje privatne interese stavio iznad javnog interesa.

Šegon će iznos od neto 40.000 kuna morati platiti u osam rata. Prve četiri rate iznosit će sedam tisuća kuna, a druge četiri tri tisuće kuna.

U slučaju istarskog župana Ivana Jakovčića postupak je pokrenut lani jer se župan oglušio o zaključak kojim ga je Povjerenstvo pozvalo da dopuni svoju imovinsku karticu.

Orešković je pojasnila da Jakovčić nije u imovinskoj kartici upisao nekretnine u općini Žbandaj, koje je bio dužan navesti. Jakovčić 15.000 kuna treba uplatiti u pet jednakih rata.

Komentirajte prvi

New Report

Close