Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv premijera Plenkovića i više ministara

Autor: Poslovni.hr/H , 05. rujan 2019. u 14:46
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Povjerenstvo za sukob interesa u četvrtak je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnoga oglušivanja da tom povjerenstvu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića zbog toga što tijela u kojima obnašaju dužnosti nisu dostavila potrebnu dokumentaciju (putne naloge i račune) vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenom prošle godine.

 Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je da je postupak većinom glasova pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja. Također, postupak je pokrenut zbog propusta premijera Plenkovića da naloži svom predstojniku ureda, kao i propusta ministara da nalože nadležnim službama u ministarstvima da Povjerenstvu dostave tražene podatke i dokumentaciju.

 "Iz toga proizlazi mogućnost da ti dužnosnici nisu postupali savjesno, odgovorno i transparentno"; rekla je.

 Novaković je pojasnila kako postupak nije pokrenut zbog puta tih dužnosnika u glavni grad Finske.

 Tijekom opširnog izlaganja predmeta Novaković je predstavila višemjesečnu prepisku između Povjerenstva i vlade, ministarstava, Hrvatskog sabora te HDZ-a. Sva ta tijela, kao i HDZ, dostavila su svoja očitovanja, ali bez dokumentacije koja bi potvrdila te navode.

Komentirajte prvi

New Report

Close