Povjerenicima do 150.000 kn bruto

Autor: Suzana Varošanec , 12. siječanj 2016. u 16:26
U osobnom stečaju stimulirat će se i brzo unovčenje imovine/FOTOLIA

Predloženi iznos nije stimulativan za stečajne upravitelje.

U tijeku je e-savjetovanje o Uredbi o kriterijima i načinu obračuna i plaćanja nagrade povjerenicima u postupku stečaja potrošača.

Riječ je o nagradi koju će određivati općinski sudovi po završetku svih poslova za koje su povjerenici imenovani. Kako se predlaže, nagrada bi najviše iznosila 150.000 kuna. Riječ o bruto iznosu, a nakon odbitka pripadajućih doprinosa iz osnovice, poreza ili drugih naknada, neto bi bio upola niži. To je ujedno razlog zašto iz redova stečajnih upravitelja stižu prve ocjene kako oni neće biti pretjerano zainteresirani za te poslove.

Predloženi tekst Uredbe sačinilo je Ministarstvo pravosuđa, a nakon javne rasprave novu Uredbu donijet će Vlada. Povjereniku pripada pravo na jednokratnu nagradu u iznosu od tisuću kuna, dok bi visina nagrade uvelike ovisila o unovčenoj imovini potrošača. Naime, s osnove vrijednosti unovčene stečajne mase povjerenici bi mogli biti nagrađeni najviše sa 120.000 kuna bruto. Dodatna nagrada predviđa se u maksimalnom iznosu od 20.000 kuna, a ovisila bi o stupnju namirenja stečajnih vjerovnika i osobitom zalaganju povjerenika.

Stimuliralo bi se brzo unovčenje imovine, pa se kao poticajni vremenski okvir predlaže unovčenje tijekom jedne godine od izvještajnog ročišta, što kad je riječ o nekretninama slovi kao nemoguća misija. Posebni stimulans predlaže se za slučaj kad je ispitano više od 50 tražbina vjerovnika u vidu nagrada najviše 10.000 kuna bruto. Također, za razdoblje provjere ponašanja povjereniku bi pripadalo pravo na nagradu od 2000 do do 20.000 kuna, za svaku godinu, ovisno o složenosti poslova koje obavlja.      

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ništa pametno od SDP+HNS Kukuriku koalicije.

Osobni bankrot proglasiti jedino će se isplatiti onima koji nemaju baš ništa .

A oni koji imaju nešto nekretnina biti će opet opljačkani od stečajnih upravitelja.

A čim je u igri Fina jasno je da se pljačkanje sirotinje nastavlja.

Novinari , doznajte koliku lovu je Fina izvukla od Blokiranih , ovršenih , največih siromaha !

Sve po Zakonu.

Zar ne bi bilo jednostavnije te pare dat osobama nad kojima je pokrenut stečaj, da vrate dugove?

New Report

Close