Povijesni muzej seli se u 30 puta veći prostor

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2013. u 12:13
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Projekt je vrijedan 230 milijuna kuna i predstavlja jednu od najvećih investicija u hrvatsku kulturu u mandatu ove Vlade.

Projekt je vrijedan 230 milijuna kuna i predstavlja jednu od najvećih investicija u hrvatsku kulturu u mandatu ove Vlade. Ukoliko radovi krenu prema planu, već na jesen 2015. godine Hrvatski povijesni muzej preselit će se u obnovljenu neorenesansnu zgradu bivše Tvornice duhana Zagreb u Klaićevoj ulici, piše Jutarnji list.

Ova je ambiciozna investicijaje idejno pokrenuta još 2007 godine., u vrijeme kad je ministar kulture bio Božidar Biškupić.  Država je tada zgradu bivše Tvornice duhana Zagreb, inače zaštićeno kulturno dobro sagrađeno 1881., otkupila od Adris grupe za iznos od 70 milijuna kuna. Na čak 9000 četvornih metara trebala bi se smjestiti glavnina od 200.000 eksponata koji se sada nalaze u prostoru u Matoševoj ulici i Meštrovićevom paviljonu, navodi Jutarnji.

Naime, u posljednjih pedesetak godina izložbeni prostor muzeja spao je na samo 240 kvadrata pa bi preseljenje u 30 puta veću zgradu TDZ-a muzeju udahnulo novi život, smatraju u Ministarstvu kulture. Osim toga, time bi se pratio europski trend oživljavanja derutne industrijske arhitekture u koju se smještaju kulturne institucije i muzeji

Komentirajte prvi

New Report

Close