Pounje neopravdano bačeno na popravni

Autor: Božica Babić , 05. srpanj 2015. u 22:00
Dio modne kolekcije Marije Cvitanović za Pounje/Grgur Žućko/PIXSELL

Dok su neuplaćeni mirovinski doprinosi mnogim tvrtkama prihvaćeni i ušli su u reprogram obveza, Pounju to nije omogućeno.

Premda je još u listopadu 2013. dobilo blagoslov vjerovnika o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja u okviru predstečajne nagodbe, i to za 11 od ukupno 14,5 milijuna kuna duga, Pounje iz Kostajnice ponovo mora proći istu proceduru.

Razlog za ovaj "popravni ispit" zapravo svjedoči o apsurdima hrvatskog zakonodavstva. Dok su neuplaćeni mirovinski doprinosi mnogim tvrtkama prihvaćeni i ušli su u reprogram obveza, Pounju to nije omogućeno. Skupo plaćaju neozbiljnost zakonodavca kroz izgubljenih godinu i pol dana. Većinski vlasnici su mali dioničari i drže 60,2 posto tvrtke, a država s HBOR-om 39,7 posto. Tvrtka iza koje je gotovo šest desetljeća tradicije proizvodi žensko i muško dnevno i noćno rublje, a s robnom markom Plavi cvijet bila je lider tržišta bivše države.

Danas u Pounju radi tek 78 zaposlenika uz prosječnu plaću od 2665 kuna. Direktor Tihomir Babić kaže kako će i model nagodbe u ovoj novoj fazi biti gotovo identičan prvotnom dogovoru, no dug prema državi platit će u četiri obroka te dati u zalog i neke nekretnine. Zadovoljan je trendovima iz prvog kvartala, bolji su nego lani u istom razdoblju, a upravo je 2014. donijela rast prihoda od prodaje na 8,9 milijuna kuna.

Duga recesija je, kaže, osiromašila srednji sloj stanovništva, a upravo je u toj skupini najviše onih koji su kupovali asortiman Pounja, no zbog praznije lisnice okrenuli su se jeftinoj robi s polica diskontnih trgovaca. Vjeruje kako ipak dolaze bolja vremena te dodaje da izvoze u BiH, Makedoniju i Sloveniju. "Tamo smo prepoznatljivi, cijene nas poput Bajadere ili Vegete," ističe Babić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close