Potrošnja za Uskrs 1,6 milijardi kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 30. ožujak 2017. u 21:59
Tomislava Ravlić

Procjenjuje se da će blagdanske košarice ove godine koštati od 550 do 1500 kuna.

U uskrsnom će se tjednu, kada se troši oko 15 posto više nego u običnim tjednima,  potrošiti oko 1,6 milijardi kuna. Pokazuje to ukupna analiza podataka koji se odnose na fiskalizaciju i iznose računa", kaže Tomislava Ravlić, pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu HGK.

Procjenjuje se da će skromnija košarica ove godine koštati oko 550 kuna, srednja oko 1000 kuna i  bogata 1500 kuna. "Hrvatska gospodarska komora poziva građane da vode računa o tome da na uskrsnom blagdanskom stolu bude što više hrvatskih proizvoda jer kupovinom domaćih proizvoda štitimo vlastitu proizvodnju i potičemo rast gospodarstva, osiguravajući pritom sigurniju budućnost sebi i svojoj djeci", poručila je Tomislava Ravlić.

Realan je promet od trgovine na malo u veljači 2017. bio za 5,7% veći u odnosu na veljaču 2016. godine, dok je u odnosu na siječanj 2017. bio realno za 3,6% veći (sezonski i kalendarski prilagođeni podatci). Dvogodišnji uzlazni trend maloprodajnog prometa djelomično je rezultat poboljšanja pouzdanja potrošača, a određeni utjecaj imala je i povoljnija promjena oporezivanja plaća, početkom 2015., a na  godišnji rast prometa u siječnju određeni je utjecaj imala i porezna reforma.

Komentari (1)
Pogledajte sve

HGK, od kada ju vodi HDZ-ov allround stručnjak sveprisutni Burilović uvijek puno ranije ima brojke od Porezne i Ministarstva financija. Zato predlažem da se te tri funkcije spoje pod jednu kapu i da se Burilovića imenuje super-ministrom. Šteta, da takav genij vodi “samo” HGK!

New Report

Close