Potrošnja energije u Hrvatskoj od 2006. pala 9 posto

Autor: Ante Pavić , 19. veljača 2014. u 09:28
Potrošnja naftnih derivata u EU pala je na razine iz 1996. Godine/T. Miletić/PIXSELL

Prosjek EU je 8%, najveći je pad u Litvi (17%), rast u Estoniji.

Bruto domaća potrošnja energije u Europskoj uniji od 2006. do 2012. pala je osam posto, pokazuju podaci koje je za 28 zemalja EU objavila europska statistička agencija Eurostat.

U tom je razdoblju potrošnja energije pala u 24 članice, od čega najviše u Litvi 17 posto, te Portugalu, Grčkoj i Mađarskoj, gdje je pad između 14 i 15 posto. Pad potrošnje u Hrvatskoj nešto je veći od europskoga prosjeka te je u šestogodišnjem razdoblju iznosio devet posto. "Potrošnja pada zbog krize i pada industrijske proizvodnje", kaže Jasminko Umičević, naftni konzultant. Potrošnja naftnih derivata u EU, objašnjava, pala je na razine iz 1996. godine. Potrošnja energije istodobno je rasla u Estoniji, Nizozemskoj, Poljskoj i Švedskoj.

Stopa ovisnosti o uvozu energije u 2012. godini na razini cijele EU iznosila je 53 posto, koliko je i u Hrvatskoj. Na jednom kraju ekstrema je Malta, koja uvozi svu energiju, a na drugom Danska, koja je u 2012. bila jedini neto izvoznik energije u cijeloj EU. Među najmanje ovisnima o uvozu su Estonija, Rumunjska, Češka, Švedska, Nizozemska i Poljska. Titula najvećega proizvođača energije u 2012. godini pripala je Francuskoj, koja proizvodi 17 posto ukupne energije u EU. Slijede Njemačka, Velika Britanija, Poljska i Nizozemska. Sve te zemlje čine 64 posto ukupne proizvodnje energije EU. Hrvatska u ukupnoj proizvodnji energije sudjeluje sa 3,5 posto.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kako pada potrošnja energija tako padaju dionice, trebalo bi ulagati u energetski sektor da oživi ekonomija.

Ovo je statisticka manipulacija. Racunali su u novcu, s svi energenti su bili 30% jeftiniji. Pravi pad je daleko veci

Polako ali sigurno svaki dan sve više napredujemo u KAMENO DOBA, živio Fred Kremenko!

New Report

Close