Potrošači kupuju zelenu energiju po dvostruko većoj cijeni od tržišne

Autor: Marko Biočina , 18. ožujak 2014. u 22:01
Kolika je stvarna cijena zelene energije u Hrvatskoj?/Grgo Jelavić/PIXSELL

Pored zakonske naknade za obnovljive izvore energije, domaći kupci struje indirektno plaćaju i nerealno visoku cijenu takve energije.

Kolika je stvarna cijena energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj? Ovo pitanje postavio je regionalni direktor slovenskog trgovca električnom energijom GEN-I Predrag Šeatović tijekom svoje prezentacije na godišnjem susretu partnera te tvrtke održanom prije dva dana u njezinom sjedištu u Krškom.

Odgovor na njega naizgled je jednostavan, s obzirom da od svaki potrošač električne energije u Hrvatskoj na svom računu jasno može pročitati kako temeljem naknade za poticanje obnovljivih izvora energije plaća 3,5 lipa po potrošenom kilovatsatu. Taj novac prikuplja Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) i njime po povlaštenoj cijeni otkupljuje struju proizvedenu u domaćim vjetroelektranama, solarnim elektranama i ostalim 'zelenim' energetskim objektima. To ipak nije sve. Naime, kupljenu energiju HROTE odmah prodaje domaćim opskrbljivačima koji su dužni kupiti količinu proporcionalnu svom tržišnom udjelu. I to po reguliranoj cijeni, koja trenutno iznosi oko 70 eura po megavatsatu i dvostruko je viša od trenutne cijene bazne energije na regionalnim burzama. Dakako, taj trošak u konačnici ulazi u izračun cijene energije i preljeva se na kupce, da oni toga nisu svjesni.

 

70eura

po megavatsatu cijena je koju HROTE naplaćuje za energiju iz OIE

"Trošak za obnovljive izvore u Hrvatskoj je još uvijek relativno nizak u odnosu na druge zemlje u regiji, no problem je što nije transparentno izražen. Potrošači bi trebali imati uvid u transparentnu strukturu cijene energije koju kupuju. Ovako taj dio troška ulazi u cijenu energije, pa se može steći i krivi dojam da su profitne marže opskrbljivača osjetno više nego što jesu. Takve skrivene subvencije nisu dobre za razvoj tržišta", kaže Predrag Šeatović. Da je riječ o jednom od ozbiljnijih problema na domaćem tržištu struje potvrđuju gotovo svi opskrbljivači, iako većina njih ne želi javno govoriti o tom problemu. Ipak, kako se može neslužbeno doznati, postoje i pravna mišljenja kako je naplatom tog iznosa država prekršila svoje zakone. Naime, nekoć se energija iz obnovljivih izvora opskrbljivačima prodavala po tzv. prosječnoj proizvodnoj cijeni od 0,53 kune po kilovatsatu, no zakonskim promjenama sredinom rujna prošle godine ta je metodologija ukinuta.

Novim zakonom uvedena je metodologija naplate jednake 'jedinstvenoj dnevnoj tarifi pružatelja univerzalne usluge', ali tek od 1. siječnja ove godine. Zato danas neki opskrbljivači tvrde kako nije bilo zakonske osnove da im se prodaje energija u razdoblju od sredine rujna do kraja prošle godine i da su time oštećeni. Drugi, pak, upozoravaju da je zakonski definirano da je naknada za OIE jedini način financiranja kupnje takve energije po povlaštenoj cijeni i da je zato ovakav način naplate nezakonit. Većina prigovora opskrbljivača ide na račun HROTE-akoji im prodaje 'zelenu' energiju po spornoj cijeni, no kako objašnjava direktor te institucije Ivor Županić oni su obvezni primjenjivati važeće zakonske i podzakonske akte.

"Takva cijena određena je temeljem metodologija koju donosi Hrvatska energetska regulatorna agencija. HROTE je obvezan provoditi tu metodologiju, ali nema mogućnosti mijenjati je. Ako postoje nelogičnosti, Agencija bi trebala promjeniti metodologiju. Tek tada mi imamo mogućnosti išta izmijeniti", kaže Županić. Misle li i kada što mijenjati u HERA-i još je nepoznato, no kako naglašava direktorica HEP Opskrbe, najvećeg opskrbljivača, transparentan sustav naplate energije iz obnovljivih izvora bit će ustanovljen tek osnivanjem nedavno najavljene burze električne energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close