Potrebno je 500 mil. kuna da se spriječi blokada opskrbe lijekova

Autor: Marija Crnjak , 27. ožujak 2017. u 21:59
Direktor Medike J. Herceg/Boris Ščitar/PIXSELL

Veledrogerije više ne žele kreditirati državu, sutra sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem.

Za srijedu se najavljuje sastanak ministra zdravstva Milana Kujundžića s predstavnicima veledrogerija zbog duga za isporučene lijekove i medicinski materijal koji je narastao na 2,5 milijarde kuna.

Veledrogerije traže podmirenje barem dijela dospjelog duga od gotovo dvije milijarde kuna,  s obzirom na to da su dužne bankama milijardu kuna. Kujundžić je najavio da će o dugu veledrogerijama razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem, kako bi razmotrili financijske mogućnosti da se dug smanji.

Jasminko Herceg, predsjednik uprave Medike ističe da od dospjelog duga od gotovo dvije milijarde kuna najviše neplaćenih potraživanja imaju kliničke bolnice, oko 1,7 milijardi kuna.

Pritom tvrdi da je samo u zadnja četiri mjeseca, po podacima Udruženja veledrogerija, dug porastao za 350 milijuna kuna. Zbog dugova su se veledrogerije morale zadužiti kod banaka za milijardu kuna, jer svoje obveze nastoje plaćati u skladu s ugovorima koji se kreću od 120 do 200 dana. "Očekujemo rješenje jer ovako više neće ići, ne možemo kreditirati bolnice. Tražimo injekciju od 300 do 500 milijuna kuna kako bi 'preživjeli' ljeto i mogli osigurati daljnju opskrbu lijekova", kaže Herceg.

Komentirajte prvi

New Report

Close