Potrebna je snažnija interna edukacija u turističkim tvrtkama

Autor: Marija Crnjak , 28. travanj 2015. u 22:00
Panel - ljudi najvažnija infrastruktura konkurentnog turizma/Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatskoj nedostaju educirani barmeni, recepcionari…

Kvaliteta kadrova u turizmu još je jedan gorući problem s kojim se suočavaju poslodavci, zbog zastarjelih nastavnih programa u strukovnim školama, slabe povezanosti obrazovnog sustava s tržištem rada. Marion Duzich, predsjednik Uprave Svpetrus hotela, koji ove godine slave 15. obljetnicu, istaknuo je nedostatak educiranih recepcionera, barmena, konobara.

"Napredak postoji, prije 15 godina jedva smo mogli dobiti konobare da se smiješe, sad je potpuno druga slika s kadrovima, djelomice zato što i sami ulažemo u njihovu edukaciju, ne smao u stalno zaposlene već i u sezonce koji nam se u najvećem broju vraćaju. Posebno na otocima veći su problem kadrovi i sadržaji u samoj destinaciji koji ne prate razvoj hotela", kaže Duzich. Ana Miletić, voditeljica projekta Certifikat poslodavac partner tvrtke Selectio, upozorila je na problem slabe educiranosti kadrova na svim razinama te potrebu jače interne edukacije u tvrtkama.

"Imamo manjak kadrova na pozicijama srednjeg menadžmenta, ali i barmena, konobara. Istraživanja pokazuju da rad u turizmu nije dovoljno atraktivan, tek petina anketiranih želi raditi u turizmu", kaže Ana Miletić. Helga Maškarin Ribarić, prodekanica na Falultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, istaknula je da mnoga strukovna zanimanja u turizmu nisu razvijena. "Usto, djelatnici nisu motivirani jer su plaće u turizmu za 15 posto niže od prosjeka, a kad je u pitanju mendžment relativno brzo se dosiže vrhunac napredovanja u karijeri, premalo je izazova", kaže Maškarin Ribarić.

Goran Rihtarić, član odbora za turizam AmChama i direktor tvrtke EX-ALTO tvrdi da Hrvatska ima dovoljno mladih kadrova koji žele raditi u turizmu. "Potrebno je samo prilagoditi obrazovni sustav i uskladiti ga s tržištem rada. Također, potrebna je edukacija lokalnih zajednica i privatnih iznajmljivača, kaže Rihtarić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close