Potrebna je i edukacija onih koji raspisuju javne natječaje

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2016. u 07:34
Panel rasprava 'Može li javna nabava biti generator gospodarskog rasta?' u organizaciji HGK

Javna nabava važna je i zbog EU natječaja čija će vrijednost u narednim godinama biti 100 mlrd. kuna.

Ono što nam je svima potrebno je strateški pristup javnoj nabavi koji će poboljšati sposobnost malih i srednjih poduzeća za pružanje dobara i usluga javnom sektoru", poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na konferenciji "Javne nabave kao generator gospodarskog rasta", koju je komora organizirala dan nakon konferencije na kojoj je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) iznijela svoje prijedloge promjene zakona o javnoj nabavi.

Na panel raspravi "Može li javna nabava biti generator gospodarskog rasta?" govorilo se o problemima na koje poduzetnici nailaze u procesu javne nabave pa je tako direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka istaknuo kako se natječaji rade tako da oni na njih ne mogu niti pristupiti jer se specifikacije namještaju za jednu tvrtku. 

U svijet da, doma ne
Altpro je tvrtka koja dobiva poslove na natječajima javnih nabava na brojnim svjetskim tržištima pa su tako opremili 45 željezničkih kolodvora u Indoneziji, ali u Hrvatskoj ni jedan. Direktor tvrtke Krah Ivica Vuković poručio je da glavni problem nije kriterij najniže cijene, ali je jedan od ključnih problema, već problem natječaja koji su koncipirani tako da domaći proizvođači ne mogu sudjelovati na njima. "Prednost se daje robi iz uvoza i postavljaju se uvjeti koji isključuju domaće proizvođače", smatra Vuković.  

Zamjenica predstojnika Državnog ureda za središnju javnu nabavu Ivančica Franjković objasnila je kako se prema EU direktivama ne smiju favorizirati domaći proizvođači, ali brojne zemlje efikasno i suptilno štite domaće proizvođače sa skrivenim elementima zaštite, a da time ne krše propise. "Dosadašnji zakon nije bio u potpunosti krut i nefleksibilan, no s novim rješenjima očekujmo veće sudjelovanje u javnoj nabavi domaćih proizvoda i inovativnih tvrtki, koje teško stječu referencu na hrvatskom tržištu", istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš. 

EU fondovi
Dodao je kako je potrebno educirati one koji raspisuju natječaje te ih informirati kako u Hrvatskoj ima onih koji proizvode kvalitetne hrvatske proizvode.  Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška istaknuo je važnost javne nabave za hrvatsko gospodarstvo jer vrijednost natječaja u sljedećih pet godina financiranih iz EU fondova iznosi 100 milijardi kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close