Potpuno nova praktična znanja za mladu grafičku dizajnericu s invaliditetom

Autor: Marta Duić , 31. srpanj 2014. u 22:00
Studentica s invaliditetom Tea Šušić/Luka Stanzl/PIXSELL

Kako je naša tvrtka društveno osviještena, tako potičemo sve aktivnosti koje izravno utječu na razvoj zajednice i ravnopravnost u tržišnom natjecanju, ističu u Promo Ideji.

Društveno odgovorni projekt Iskustvo zlata vrijedi Poslovnog dnevnika proveden je drugu godinu zaredom u suradnji s partnerima poslodavcima.

Sada kada je projekt gotov i studenti su dogovorili termine svojih radnih praksa možemo reći da smo ponosni što je tako velik broj studenata odlučio prihvatiti priliku koju im je ovaj projekt Poslovnog dnevnika nudio. Prijave su pristizale do zadnjeg časa i na kraju smo došli nadomak brojci od pedeset prijava. Ideja je bila da svaki poslodavac uzme jednog studenta na radnu praksu unutar svoje tvrtke.Jedna od tvrtki partnera projekta Iskustvo zlata vrijedi je Promo Ideja d.o.o. koja je na praksu u svoj radni kolektiv uzela studenticu grafičke tehnologij Teu Šušić. Promo Ideja je tvrtka izvanredna u multitaskingu te kroz kreativne i pametne ideje, multidisciplinaran pristup i proaktivno i dinamično okruženje stvara proizvode i usluge. Tvrtka je usmjerena na različita područja usluga, najviše se to odnosi na prodaju i distribuciju promotivnih proizvoda i sustava za prezentaciju, osmišljavanja gotovih personaliziranih rješenja, usluga grafičkog i web dizajna, tiska i komunikacijskog menadžmenta.

Promo Ideja je zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu i znanju pouzdan partner tvrtkama i institucijama u svim oblicima promotivnih aktivnosti. U Promo Ideji nema kompromisa kad je kvaliteta u pitanju jer se u središtu svake njihove priče nalazi klijent. Tea se u početku upoznavala s načinom rada i funkcioniranjem tvrtke. Smještena je u uredu s Aleksandrom Krivokućom, Key Account Managerom i direktoricom Marijom Dekanić te tako ima najbolji uvid u funkcioniranje radnog kolektiva i surađuje direktno s poslodavcima. Tea naglašava kako je posao je sličan znanjima skupljenim na fakultetu koji pohađa, no ovdje ipak stječe nova poslovna iskustva i potpuno nova praktična znanja. "Sve što me je zanimalo na fakultetu, sada i radim", konstatirala je Tea. Ispite koji su sastavni dio njene pete godine fakulteta već je položila i u devet mjesecu je očekuje obrana diplomskog rada i postati će magistra inženejrka grafičke tehnologije.

Društvena odgovornost
Osnovni cilj ovogodišnjeg projekta Iskustvo zlata vrijedi bio je proširiti svijest u društvu i problematizirati pitanje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Također Poslovni dnevnik želio je ukazati na prepreke i izazove s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, ali i potaknuti njihovo ravnopravno sudjelovanje u društvu. Tvrtke partneri su oduševljeno prihvatili poziv Poslovnog dnevnika za sudjelovanje u projektu, svjesni kako time daju svoj doprinos cijelom društvu, a ne samo svom radnom kolektivu. Tvrtki Promo Ideja je ovo prvo iskustvo zapošljavanja osobe s invaliditetom."Kako je naša tvrtka društveno osviještena, tako potičemo sve aktivnosti koje izravno utječu na razvoj zajednice i ravnopravnost u tržišnom natjecanju. Drago nam je da sudjelovanjem u ovom projektu direktno otvaramo vrata osobama s invaliditetom u stjecanju radnog iskustva. U našem kolektivu vlada pozitivna klima i vjerujemo da će ova inicijativa potaknuti širu zajednicu na zapošljavanje osoba s invaliditetom. Kad postoji volja onda je potrebno vrlo malo da bi se prilagodili uvjeti za rad i stvorio prostor bez ikakvih ograničenja. Osnovni kriterij prilikom zapošljavanje, po mom dubokom uvjerenju, je znanje. Unatoč tome, osobe s invaliditetom teško pronalaze poslove i to je nešto na čemu ćemo kao društvo trebati raditi", prepričala nam je motive i razloge uključenja u naš projekt Marija Dekanić, direktorica Promo ideje.Tea je za projekt Iskustvo zlata vrijedi saznala preko Facebooka i novosti koje redovno prati na webu. "Budući da sam dala sve ispite, raspitivala sam se za volontiranje u nekoj tvrtki kako bih stekla određeno radno iskustvo tako da se uopće nisam dvoumila u vezi prijave na ovaj projekt. Mislim da mi je ovo izvrsna prilika za stjecanje prvog radnog iskustva", ispričala nam je  Tea.

Struka dizajna
Budući da je Tea studentica diplomskog studija Grafičke tehnologije ova tvrtka je bila idealno rješenje za njenu radnu praksu jednako za nju kao i za njene poslodavce. Njena struka je dizajn, stoga u Promo Ideji posla za nju ima na pretek, a njene ideje i drugačiji pogled su svakako dobrodošli u takvom tipu posla i branše.Premda je Tei ovo prvi posao i prvi stvarni dodir sa strukom, osim preko fakultetskih knjiga, nastavnih materijala i vježbi, poslodavci kažu da se izvrsno snašla. "Jako sam zadovoljna s praksom  jer imam priliku vidjeti kako stvarno izgleda svijet rada, što se traži na tržištu, kojom brzinom i kvalitetom se poslovi moraju obaviti i slične situacije. Kada nešto ne uspijem napraviti kako treba, pokušavam naći informacije na webu ili pitam nekoga tko bi mi mogao pomoći. Za sada se pronalazim u ovom poslu jer sam tek na početku svog radnog iskustva u struci", pojasnila nam je Tea svoje viđenje i dojam o radne prakse u Promo ideji.Tei su poslodavci ponudili da sama izabere koliko ću sati dnevno raditi, ona se odlučila za puno radno vrijeme kako bih stekla što više iskustva. "Naša nova kolegica je studentica grafičke tehnologije i aktivno je uključena u procese rada koji su adekvatni tim znanjima. Nastojimo je detaljno upoznati sa svim fazama rada koje su važne za obrazovanje u tom zvanju, od poslova pripreme i obrade materijala do komunikacije među odjelima i suradnje s iskusnijim kolegama", konstatirala je Marija Dekanić.

Različiti zadaci
Zbog raznolikosti posla Teini zadaci su svaki dan drugačiji što ona s velikim entuzijazmom prihvaća. "Svaki dan dobivam konkretne radne zadatke, različite i ovisno o poslu tako da svaki dan radim i učim nešto novo. Najčešće se moji radni zadatci tiču kompjuterske pripreme tiska na majice, šalove, stolove, kišobrane, japanke, torbe i slično. Radim tek tjedan dana, ali sam u ovih nekoliko dana uspjela puno toga naučiti što će mi koristiti u budućnosti", pohvalila nam se Tea sa svojim prvim radnim iskustvima i zadacima. Teina radna praksa u tvrtki za sada protječe sve uspješnije iz dana u dan, nova znanja i iskustva se samo nadograđuju i prisutno je obostrano zadovoljstvo zbog toga. Jedina poteškoća s kojom su se za sada susreli je Tein hendikep, točnije poteškoće sa sluhom no i za to imaju rješenje. Marija kaže kako je sad tek shvatila da mora naučiti pričati sporije jer joj Tea dosta teško čita s usana, a kad joj nešto hitno mora reći uvijek je lakše pribjeći drugom rješenju, pisanju po papirima. "Izuzetno smo zadovoljni njezinim pristupom i entuzijazmom prema radu. Mislimo da je poticajno za mlade ljude i studente da kroz praksu steknu prva radna iskustva, participiraju u timskom radu i na kraju, svojim kreativnim idejama doprinesu razvoju kolektiva", pohvalila je Marija Tein doprinos tvrtki Promo Ideja. 

Radni kolektiv

Opušteni i pozitivni

Kad je radni kolektiv opušten i kad vlada pozitivna atmosfera svaki posao je lak. Iako sama za sebe kaže da je prvih dana bila zbunjena i pomalo izgubljena Tea se dobro snašla u novom radnom okruženju. "Svi kolege u uredu su me vrlo dobro prihvatili, ljubazni su i lijepo mi objasne što trebam  napraviti, a ako ne razumijem zbog mojih komunikacijskih poteškoća onda mi napišu na papir. Imamo vrlo korektan odnos i atmosfera na poslu je vrlo opuštena", zadovoljno je zaključila Tea dodajući kako očekuje da će još puno naučiti i da će joj ovo iskustvo uistinu biti "zlata vrijedno".

Komentirajte prvi

New Report

Close