Potpuno isti spor 72 radnika HŽ-a dobilo, a 1770 izgubilo

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2015. u 10:25
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Sudovi u Karlovcu, Varaždinu i Osijeku presudili da je HŽ morao povećati plaće, zagrebački sud smatra da nije. 
Koji sud je u pravu odlučit će Vrhovni sud nakon revizije presuda.

U sporu radnika HŽ Infrastrukture protiv svog poslodavca oko izostanka povećanja plaće od šest posto u 2011. godini, sudovi u Karlovcu, Osijeku i Varaždinu presudili su u korist radnika, dok je zagrebački sud stao na stranu poslodavca, piše Večernji list.

Tako je 72 radnika dobilo pravomoćne presude županijskih sudova u Karlovcu, Osijeku i Varaždinu da im HŽ Infrastruktura mora isplatiti tih šest posto povećanja plaće, dok 1770 radnika čije su tužbe završile na zagrebačkom sudu nemaju pravo na to! Prosječno svaki radnik koji je tužio HŽ Infrastukturu potražuje između 6000 i 7000 kuna, što je ukupno oko 12 milijuna kuna. Na to treba dodati još sudske troškove i kamate.

Priča o tom sporu počinje još 2007. kada je u HŽ Infrastrukturi sklopljen kolektivni ugovor kojim je u članku 223. određeno da se tijekom njegove primjene cijene sata rada povećavaju za svaku započetu godinu šest posto. No, zbog ekonomske krize, sindikati i HŽ Infrastruktura 2009. su sklopili aneks III, a zatim i sporazum kojima se povećanje plaće od šest posto "zamrzava" u 2009. i 2010. godini.

U sporazumu je navedeno i da poslodavac može tijekom rujna 2010. pokrenuti kolektivno pregovaranje o povećanju cijene sata rada za 2011. Ako pak tijekom rujna 2010. ne pokrene to kolektivno pregovaranje, navodi se u sporazumu, smatrat će se da su ispunjeni uvjeti za potpunu primjenu članka 223.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close