"Potpuna 
liberalizacija očekuje se 2021."

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

"Tko želi ostati na tržištu treba se koncentrirati na horizontalnu i okomitu integraciju te strateška partnerstva. Nužno je približiti se kupcu, ponuditi cjelovitu uslugu, u segmentu prodaje prirodnog plina ima puno prostora za razvoj", 
zaključuje.

Svaka regulirana industrija ima životni ciklus pa tako i energetska, a Hrvatska je u tzv. fazi regulative u kojoj je profitabilnost kompanija najniža s anomalijama poput negativnih marži pa ne čudi da kreće konsolidacija”, kaže Mario Matković iz tvrtke MET Croatia.

Na tržištu plina nakon 2013. ušle su nove kompanije, no kupci i dalje traže fiksnu cijenu koja se formira na drugim burzama. Potpuna liberalizacija očekuje se 2021. godine. Slično je i na tržištu električne energije gdje glavni igrač i dalje drži 85 posto tržišta.

“Hrvatska je najniža po profitabilnosti, a visoka cijena ne ide nam prilog. Ova godina će biti izazovna za sve po pitanju potpisivanja novih ugovora i privlačenja kupaca”, kaže. Poručio je da nije toliko bitno koliko koja država troši prirodnog plina, već i njezino okruženje, utjecaj na regiju, volumeni i smjerovi dobave. Regulativa podupire pravilan smjer razvoja, svi sudionici snose trošak, a kompanije koje nisu u stanju pratiti napuštaju tržište.

“Tko želi ostati na tržištu treba se koncentrirati na horizontalnu i okomitu integraciju te strateška partnerstva. Nužno je približiti se kupcu, ponuditi cjelovitu uslugu, u segmentu prodaje prirodnog plina ima puno prostora za razvoj”, 
zaključuje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve