Potpredsjednica Dalić iznenada sazvala presicu: Hoće li novi zakon biti primijenjen na Agrokor?

Autor: Tina Lakić , 24. ožujak 2017. u 15:21
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poziv je redakcijama stigao pola sata prije održavanja konferencije za novinare.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić održala je konferenciju za medije na kojoj je izvijestila o dosadašnjim aktivnostima Vlade vezanim uz očuvanje stabilnosti hrvatskog gospodarstva.

"Odgovornost za pronalaženje modela rješavanja problema Agrokora je na vlasnicima. Međutim, potaknuti vijestima koje prate situaciju oko Agrokora, željela bih vas obavijestiti da u Vladi intenzivno radimo na kreiranju zakonskog okvira kojem bi bio cilj zaštititi stabilnost hrvatskog gospodarskog sustava za slučajeve kada se u poteškoćama nađu sistemski važne kompanija, a nisu u stanju same riješiti te probleme. 

Prijedlog zakona kojeg pripremamo mogao bi se potencijalno primijeniti na kompanije s najmanje 8.000 zaposlenika i više od milijarde kuna duga. Stvara se procedura da se u ograničenom vremenskom periodu stvaraju uvjeti za transformaciju kompanije te omogući stvaranje uvjeta za isplatu dobavljača – sve to u razdoblju dok traje restrukturiranje. Cilj, svrha i razlog ovog zakona je osnaživanje institucionalnog okvira ako se sistemski važne kompanije nađu u problemima koje ne mogu same riješiti", rekla je Dalić, pojasnivši da se vlada vodila inozemnim primjerima.

Odgovarajući na pitanja novinara Dalić je precizirala da je riječ o institucionalnom okviru koji bi omogućio organizacijsko, poslovno i vlasničko restrukturiranje sistemski bitnih kompanija (u procesu pod kontrolom države) i da se sve odvija u ograničenom vremenskom roku, a sve u cilju urednog servisiranja obveza prema vjerovnicima i dobavljačima.

Posebno je naglasila da ovaj zakon ne pripremaju specifično za Agrokor i Ivicu Todorića, no ukoliko bi došlo do stjecanja takvih uvjeta ovaj bi zakon mogao biti primijenjen i na njih.

"Osobna mi je želja da se ovaj zakon nikada ne primjeni ni na jednu hrvatsku kompaniju", rekla je Dalić. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

molio bih uvaženu Vladu da ovaj Zakon u konačnoj verziji ipak preimenuje u Sex Todorić, obzirom da ovaj gospodin več duži niz godina j.be sve vlade, državu, gospodarstvo i sada bi još sve građane, mislim da bi ovaj moj prijedlog naziva bio primjereniji, jer će biti daleko bliži istini

pa zakon se ne moze primijeniti retroaktivno. dakle samo na nova dugovanja mogu biti obuhvacena zakonom dok ona stara idu po starom principu-tko je jamio, jamio je.

“Đaba Vam trud prijatelji”,ova Dalićka će ostati pri svomu,koliko god se mi propinjali na zadnje noge(oprostite na uspordbi),a kada nju vidim diže mi se kosa na ćelavoj,ili kako dalmoši kažu,pelavoj glavi.[/i]
Andreeeeeee’ je ipak mogao izabrati puno boljeg Ministranta za Gospodarstvo od ove Dalićke,pa makar bio i iz neke druge opcije,tj.stranke ili partije.Ova će nas dotuči,i naše gospodarstvo.Usput bih jako pozdravio gospođu Brunu Esih i zaželio da bude nova gradonačelnica našega Zagreba.Ova Dalička iritantno stoji iza one šiljatonosičke,Sandre Švaljek,koja mijenja dresove kao k….a,gaće![/b]


Kako Zakon ne bi izgledao da je rađen samo za Agrokor, predlažem da se donja granica broja zaposlenih sa 8000 smanji na 7000.

kako zakon ne bi bio rađen za agrokor, predlažem da se odnosi samo na kompanije koje ispune uvjete za pomoć, tek nakon donošenja zakona, te da se izričito ne odnosi na one koje su ispunjavale uvjete i u vrijeme pisanja zakona.

New Report

Close