Potpore za projektnu dokumentaciju

Autor: Poslovni dnevnik , 27. rujan 2018. u 21:59
Potpisana su tri ugovora o sufinanciranju ukupne vrijednosti 270.553 kuna

Sufinanciranje vrijedno 1,5 mil. kuna.

Izrada projektne dokumentacije za općine i gradove često je veliko proračunsko opterećenje, ponekad i razlog odustajanja ili odgode pripreme projekta koji se želi nominirati za bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH.

Kako bi pomogli jedinicama lokalne samouprave u pripremi projektne dokumentacije, u proračunu Osječko-baranjske županije ove je godine osigurano 1.500.000 kuna, a u rujnu zamjenik župana Goran Ivanović potpisao je tri ugovora o sufinanciranju projektne dokumentacije za provedbu Mjere 7., Podmjera 7.4 i 7.2 iz Programa ruralnog razvoja RH, i to s načelnikom Općine Donja Motičina Željkom Kovačevićem, načelnikom Općine Đurđenovac Hrvojem Topalovićem i načelnikom Općine Podravska Moslavina Zdravkom Šimarom.

Ukupna vrijednost tih ugovora je 270.553 kuna. "Za potpore jedinicama lokalne samouprave za izradu projektne dokumentacije ove godine iskorišteno je 495.156 kuna, a za raspodjelu je ostalo još 1.004.844 kuna. Riječ je o projektima od životne važnosti za općine i gradove koji na ovaj način mogu ostvariti do 50% ulaganja. Na primjer, Đurđenovac će ostvariti potporu od 120.000 kuna, a projektna dokumentacija za rekonstrukciju dječjeg vrtića Jaglac košta 243.750 kuna, što je za njihov proračun veliki novac", rekao je zamjenik župana Goran Ivanović te pozvao i druge načelnike i gradonačelnike s područja Osječko-baranjske županije da se jave za korištenje preostalog iznosa potpora.

Općini Donja Motičina odobreno je 82.500 kuna za izradu projektne dokumentacije zgradu dječjeg vrtić i prostora za udruge, dok je Općini Podravska Moslavina za izgradnju biciklističke staze odobreno 66.178 kuna.Pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj Slavko Marjančević kaže da su svi korisnici ovih potpora dužni prijaviti projekte na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na Mjere ruralnog razvoja za provedbu Podmjere 7.2, odnosno 7.4.

Sredstva nisu bespovratna, nego ih je korisnik obavezan vratiti po isplati prve rate za prihvatljive troškove. Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 250.000,00 kuna odnosno 50% po pojedinom projektu. Potpore se odobravaju za troškove investicijskih i drugih studija te drugih pripremnih dokumenata, troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije, geodetskih usluga, elaborata i studija izvodljivosti i druge dokumentacije za čiju izradu se utvrdi potreba prilikom izrade dokumentacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close