Potpore od 6000 do 20.000 kuna za mesne proizvode

Autor: Poslovni dnevnik , 01. siječanj 2019. u 21:59
Na području županije oko 5000 OPG-ova/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Pet vukovarsko-srijemskih OPG-ova dobit će potpore za objekte za proizvodnju suhomesnatih proizvoda.

Vlasnici pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) s područja Vukovarsko-srijemske županije potpisali su u ponedjeljak sa županom Božom Galićem ugovore na temelju kojih će dobiti potpore od 6000 do 20.000 kuna za izradu tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekata za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda. 

Vukovarsko-srijemska županija za to je, kao i za tri prije potpisana ugovora s proizvođačima sira, osigurala 150 tisuća kuna, istaknuto je na potpisivanju ugovora.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić istaknuo je kako su ugovori potpisani s poljoprivrednim proizvođačima koji svoju proizvodnju žele uskladiti sa zakonskim aktima, što će biti i podloga da konkuriraju na novac iz europskih fondova i drugih javnih izvora financiranja. S pet OPG-ova s čijim su vlasnicima danas potpisani ugovori na području Vukovarsko-srijemske županije sad ih je 20 koji su potpuno uskladili svoju proizvodnju suhomesnatih tradicijskih proizvoda i koji mogu konkurirati za državne i EU potpore.

Na području županije registrirano je oko 5000 OPG-ova, ali Matić upozorava da "raslojavanje i dalje traje" te da oni u dobi od 60 ili 65 godina uglavnom gase svoje OPG-ove. Trend smanjenja broja OPG-ova, procjenjuje, očekuje se i u idućih godinu-dvije. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je da poljoprivreda na području županije i ove godine postiže znatan napredak.

Komentirajte prvi

New Report

Close