Potpore i obrtima za organiziranje izleta

Dugoreški kamp Slapić na Mrežnici dobio 70 tisuća kuna, Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell Dugoreški kamp Slapić na Mrežnici dobio 70 tisuća kuna, Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Dodijeljeno 24 mil. kuna za 485 projekata radi konkurentnosti turističkog gospodarstva.

Terme Jezerčica, Hotel Santiny iz Svete Nedelje, Hotel Boškinac iz Novalje, s po 200-tinjak tisuća kuna među najsretnijim su dobitnicima ovogodišnjih bespovratnih potpora Ministarstva turizma u natječaju pod nazivom Konkurentnost turističkog gospodarstva. Ministarstvo s 24 milijuna kuna u ovom ciklusu sufinancira 485 projekata usmjerenih prema podizanju konkurentnosti turističkog gospodarstva na području cijele zemlje, a potpore su dobila 73 hotela, 22 kampa, 119 OPG-ova, 155 agencija i obrta koji organiziraju izlete.

Rezultate programa dodjele bespovratnih potpora u utorak je predstavio ministar Gari Cappelli u kampu Slapić u Dugoj Resi, jednom od ovogodišnjih korisnika programa koji je dobio 70 tisuća kuna. Kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva Ministarstvo turizma u posljednje četiri godine financiralo je gotovo dvije i pol tisuće projekata ukupne financijske vrijednosti veće od 122 milijuna kuna, istaknuo je ministar.

Riječ je o dugogodišnjem programu Ministarstva turizma koji osigurava sredstva namijenjena povećanju kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoju novih proizvoda u destinaciji, održivom razvoju, internacionalizaciji poslovanja, korištenju novih tehnologija. Uz projekte na kontinentu i ove godine se posebna pažnja posvećuje razvoju turizma na otocima, održivom razvoju te korištenju novih digitalnih tehnologija za povezivanje poljoprivrede i turizma, odnosno destinacija s lokalnom ponudom domaćih proizvoda, pojasnili su iz Ministarstva.

Javni poziv za sve zainteresirane je bio otvoren do 20. ožujka ove godine, a prijaviti su se mogli subjekti malog gospodarstva, odnosno trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge, te obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge.

“Ponosni smo što ovako značajna sredstva od 24 milijuna kuna možemo usmjeriti u razvoj poduzetništva za potrebe turizma kako bi se prvenstveno unaprjeđivala kvaliteta. Osim toga, sigurno je kako je jedan od efekata i poticaj zapošljavanju i samozapošljavanju. Za još značajniji uspjeh hrvatskog turizma iznimno je bitno usavršavati i unaprjeđivati turističku ponudu novim i inovativnim rješenjima prilagođenima potrebama i navikama naših posjetitelja. Svjesni financijskih izdataka koje takvih projekti nose, u Ministarstvu turizma i ove smo godine stoga osigurali značajna sredstva našim subjektima malih gospodarstava i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za jačanje dodatnih ponuda koja će u konačnici, dovesti i do ravnomjernijeg turističkog razvoja Hrvatske te realizacije novih sadržaja za cjelogodišnji turizam”, istaknuo je ministar Cappelli.

Program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od četiri mjere, od kojih svaka ima različitu namjenu sufinanciranja. Kroz mjeru A podupire se povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude smještajnih objekata, hotela, kampova, ostalih ugostiteljskih objekata za smještaj i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, sufinanciranjem podizanja kvalitete uz uvjet dostizanja više kategorije, dodatne sadržaje, tematsko definiranje, zeleno poduzetništvo, izgradnju novog kampa ili kamp odmorišta u kontinentalnom dijelu Hrvatske, jadranskom zaleđu te na otocima gdje takvih sadržaja nema. Potpore su išle i za aktiviranje planinarskih i lovačkih domova, objekte za robinzonski i bike&bed smještaj, uvjete za boravak osoba s invaliditetom, uređenje izletišta, kušaonica, vinotočja. Kroz mjeru B potiče se razvoj posebnih oblika turizma kroz ulaganja u infrastrukturu, servise i opremu, uređenje potrebne infrastrukture i ulaganja u opremu za špilje, rafting, stijene za penjanje, vidikovce, adrenalinske parkove, golf vježbališta. Kroz ovu mjeru podupiru se i zabavni parkovi, tradicijski ploveći hoteli, drveni brodovi tradicijske izgradnje, paket aranžmani za posebne interese.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve