Potpora za stalne sezonce? Može ako ih zaposlite 20%

Autor: Marija Crnjak , 01. veljača 2013. u 15:09
Ministri Veljko Ostojić i Mirando Mrsić nisu otkrili koliko će novi poticaji stajati državu/PIXSELL

Potjera za sezoncima već je krenula, pa će turističke tvrtke u svoje planove tek ukalkulirati nove mjere.

Kako bi potaknula zapošljavanje stalnih sezonaca te radnika na neodređeno u turizmu, država će sufinancirati doprinose za sezonce izvan sezone do šest mjeseci godišnje, no potporu će moći koristiti samo poslodavci koji zadrže postojeći broj radnika te godišnje zaposle 20 posto stalnih sezonaca. Poslodavci u turizmu moći će, usto, dobiti potpore za nova zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Riječ je o subvencijama za plaće u trajanju od godinu dana. Najavili su to u četvrtak ministri turizma i rada Veljko Ostojić i Mirando Mrsić.

Novac osiguran
Potpore "Stalni sezonac" i "Rad i nakon ljeta" dodjeljuju se u obliku subvencija za plaće i iznose 50 posto godišnjeg troška bruto plaće za malog i srednjeg poslodavca, a 30 posto za velikog poslodavca. Na snazi su od 15. siječnja, a dio su Vladinih mjera aktivne politike zapošljavanja. One će omogućiti olakšane uvjete i potporu za rad nezaposlenima koji rade u sezoni te poslodavcima koji zapošljavanju sezonske radnike u turizmu, objasnili su Veljko Ostojić i Mirando Mrsić."Produljenje sezone jedan je od najznačajnijih ciljeva Ministarstva turizma, a ostvarit ćemo ga pomoću izgradnje novih smještajnih kapaciteta te podizanja kvalitete postojećih te stvaranja novih turističkih sadržaja, što će omogućiti novo zapošljavanje. Jačanje instituta stalnog sezonca izravno se povezuje s rastom hotelskog sektora, što je pokazao primjer Španjolske", objasnio je Veljko Ostojić, koji je uvjeren da će potporu za stalne sezonce iskoristiti sve veće turističke tvrtke.

Ministar Mrsić istaknuo je da su mjerom "Rad i nakon ljeta" uklonjene barijere  zbog kojih dosad turističke tvrtke, izrazito sezonalne, nisu mogle koristiti potpore HZZ-a. Ubuduće će se kao kriterij pratiti samo prosječan broj radnika zaposlenih na neodređeno, umjesto da se prati ukupan broj otkaza (sezonci). Ako poslodavac još godinu dana želi zadržati radnika za kojeg u trenutku zapošljavanja nije koristio potporu, a pokazao se kvalitetnim, poslodavac za nj može podnijeti zahtjev za korištenje potpore bez prijave i povratka tog radnika u evidenciju HZZ-a. Iako ne želi davati procjene koliko će stalni sezonci stajati državu dok ne vidi učinke mjera, ministar Mrsić tvrdi da novac za stalne sezonce već postoji u proračunu, u stavci aktivnih mjera zapošljavanja koje su ove godine dobile 24 posto više novca nego lani."Teško je znati koliko će nam novca trebati. Vidjet ćemo kakav će interes poslodavci pokazati u prvoj godini provedbe mjera, te ćemo na temelju toga planirati proračun za iduću godinu", kaže Mrsić, uz napomenu da će poslodavci dobiti mogućnost i dodatno educirati radnike preko HZZ-a tijekom mrtve sezone. 

Stalnih sezonaca 5%
Prema podacima Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu (UPUH), oko pet posto od dvadesetak tisuća sezonaca u turizmu imaju status stalnog sezonca.  "Dio kompanija već je prepoznao prednosti financiranja stalnog sezonca, a vrijeme će pokazati hoće li im se pridružiti i ostali koji su sad na raspolaganju dobili konkretne mjere za poticanje zapošljavanja", kaže Kristian Šustar, predsjednik UPUH-a. Kako se doznaje među hotelijerima, mjere zapošljavanja u ovoj godini najviše će koristiti tvrtke koje zapravo imaju manjak stalno zaposlenih. Institut stalnog sezonca zaživjet će u tvrtkama koje su i dosad pokazale veću brigu o svojim radnicima od nekih drugih, koje ni državne subvencije neće natjerati na nova zapošljavanja. Očekuje se kako u 2013. neće znatno porasti broj sezonaca, očekuje se privremeno zapošljavanje dvadesetak tisuća ljudi. Potjera za sezoncima već je krenula, a prema informacijama s terena, turističke tvrtke relativno slabo su bile upućene u potpore koje im je Vlada pripremila, pa će većina tek donijeti odluke o politici zapošljavanja u 2013. godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close