Potpisivanje inicijative “Etička načela u politici” na Cvjetnom trgu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. travanj 2014. u 14:33
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Kandidati s liste broj 12 za predstojeće izbore za Europski parlament Nacionalnog foruma, HSLS-a, PGS-a, Liste za Rijeku i nezavisnih, na Cvjetnom trgu su potpisali izjavu o političkoj etičnosti “Čiste ruke, čist obraz.

Kandidati s liste broj 12 za predstojeće izbore za Europski parlament Nacionalnog foruma, HSLS-a, PGS-a, Liste za Rijeku i nezavisnih, danas su na zagrebačkom Cvjetnom trgu potpisali izjavu o političkoj etičnosti "Čiste ruke, čist obraz", a predstavljena je inicijativa pod nazivom "Etička načela u politici".

Cilj je, rečeno je, da one budu moralna obveza svima koji dobiju povjerenje građana i na temelju tog povjerenja preuzmu određenu javnu dužnost. "Ovim etičkim načelima želimo pokazati da imamo čiste ruke i čist obraz, za razliku od drugih stranaka koje danas vode teške borbe s državnim odvjetništvom te imaju presude i istrage", kazao je predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić.

Izjavu da se "pred građanima Republike Hrvatske obvezuju se da će podnijeti neopozivu ostavku na javnu dužnost koju budu obnašali, ako državno odvjetništvo pokrene protiv njih kazneni postupak i time dovede u pitanje vjerodostojnost na temelju koje su dobili povjerenje hrvatskih građana", potpisalo je 11 kandidata Nacionalnog foruma, HSLS-a, PGS-a i Liste za Rijeku okupljenih u Partnerstvu hrvatskog centra.

Uz Gabrića, potpisao ju je Vladimir Ferdelji, Jadranka Kosor, Mato Palić, Amir Muzur, Đuro Lubura, Mirza Šabić, Renata Šeperić Petak, Goranka Horjan, Sanja Rukavina i Gordana Aksin.

Naglasivši važnost etičkih načela u politici, Gabrić je ustvrdio da kriteriji za političare ne mogu biti drugačiji nego za ostale građane. "Kod političara mora postojati presumpcija krivnje, moraju dokazati da su nevini, a za obične građane mora postojati presumpcija nevinosti dok ne dobiju adekvatnu sudsku presudu. Moramo povećati stupanj odgovornosti i tranasparentnosti", kazao je Gabrić.

Pozvao je građane i druge hrvatske političke stranke i njihove kandidate da potpišu "Etička načela u politici" sadržana u 12 točaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close