Potpisani ugovori o stipendiranju studenata koji se školuju za deficitarna zanimanja

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2015. u 10:05
Foto: rijeka.hr

Gradonačelnik Grada Rijeke i pet studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja potpisali su u Salonu Grada Rijeke ugovore o stipendiranju u akademskoj 2014./2015. godinu.

Gradonačelnik Grada Rijeke i pet studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja potpisali su u Salonu Grada Rijeke ugovore o stipendiranju u akademskoj 2014./2015. godinu. Grad Rijeka na temelju podataka prikupljenih od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i potreba u ustanovama Grada, već petu godinu dodjeljuje stipendije za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.
 

Ugovore s Gradom Rijekom potpisali su Lara Pilepić (Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu – smjer logopedija), Patrik Krpan (Prirodoslovno matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu geografija, smjer nastavnički), Leo Šamanić (Pedagoška fakulteta Univerza v Ljubljani, smjer biologija-kemija, dvopredmetni učitelj), Jasmina Marijanović (Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci, smjer fizika i matematika) i Klara Grlaš, Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci – Fizika, smjer matematika). 

Čestitavši novim riječkim stipendistima, gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što je Grad Rijeka dodjelom stipendija omogućio studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja brži i lakši završetak fakulteta i što ranije uključivanje u svijet rada. 
"Dok su ranijih godina stipendije većinom dodjeljivanje studentima koji se obrazuju za zanimanja u području socijalne skrbi, primjerice za socijalne radnike ili logopede, ove godine prevladali su nastavnički smjerovi. Vjerujem da su na smanjenje deficitarnosti za zanimanjima iz socijalnog sektora utjecale i stipendije Grada Rijeke," kazao je gradonačelnik Obersnel, uz kojeg je potpisivanju ugovora prisustvovala i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

U ime novih riječkih stipendista Gradu Rijeci, što je u ovo nimalo laka gospodarska vremena izdvojio sredstva i za ovu svrhu, zahvalila se Lara Pilepić.
"Tijekom našeg daljnjeg školovanja, a potom i na našim radnim mjestima nastojat ćemo i dalje biti kompetentni, vodeći se željom za što boljim uspjehom," kazala je Lara Pilepić.
  
U akademskoj 2014./2015. godini Grad Rijeka raspisao je natječaj za dodjelu šest stipendija za studente koji se obrazuju za magistra logopedije, biologije te studente obrazuju za nastavnike kemije, geografije, fizike te matematike. Natječaju je pristupilo pet studenata/ica, koji su zadovoljili uvjete natječaja. 
  
Svake godine ispočetka se procjenjuje koja su zanimanja deficitarna. Deficitarnost se određuje temeljem podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji te sagledavanjem potreba u ustanova odgoja i obrazovanja Grada Rijeke. 

Ova stipendija se dodjeljuje i temeljem socijalnih uvjeta, pa je prvi raspisom za odabir budućih stipendista prije pet godina Grad Rijeka po prvi put krenuo dodjeljivati stipendije koje imaju i socijalni karakter. Naime, pri dodjeli stipendija u obzir uzimaju i socijalni kriteriji te dodatne bodove dobivaju mladi iz obitelji s malim prihodima ili obiteljima koje su stalni korisnici novčane pomoći, odnosno mladi s invaliditetom. Budući da ovi kadrovi nedostaju riječkim obrazovnim ustanovama, stipendiranje deficitarnih zanimanja pomaže mladim Riječanima da brže završe fakultete, a dugoročno od toga i Grad ima koristi jer se njihovim eventualnim zapošljavanjem nakon završetka studija zadovoljavaju potrebe za kadrovima koji nedostaju. Ujedno, ove stipendije mogu biti poticaj i drugim mladima da se lakše odluče za deficitarne studije, upravo zbog mogućnosti korištenja stipendija. 
  
Stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja traje 9 mjeseci, iznosi 1.100,00 kuna mjesečno, a korisnik zadržava pravo stipendiranja do kraja studiranja uspješnim završetkom studijske godine. 
  
Za akademsku 2014./2015. godinu za ovu namjenu, odnosno stipendiranje ukupno 9 studenata (novih stipendista i stipendista kojima su stipendije dodijeljene ranije te nastavljaju školovanje), iz Proračuna Grada Rijeke ukupno će se izdvojiti oko 90.000,00 kn. 
  
Od uvođenja stipendija za studente koji se školuju za deficitarna zanimanja stipendirano je ukupno 18 studenata koji se školuju za deficitarna zanimanja za što je izdvojeno je oko 350.000,00 kn. 
  
Grad Rijeka osim stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke dodjeljuje i druge stipendije, a to su:

Stipendije za darovite učenike srednjih škola (3. i 4. razreda) i studente
Mjesečna stipendija za korisnike koji se školuju u Rijeci i Opatiji iznosi 850,00 kn, dok za korisnike koji se školuju izvan Rijeke iznosi 1.100,00 kn, a dodjeljuje se za devet mjeseci godišnje. U školskoj/akademskoj 2014./2015. godini ukupno je 104 stipendista. Proteklih dvadeset jednu godinu isplaćeno je 2903 godišnjih stipendija.

Stipendije za učenike srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima
Grad Rijeka ovim stipendijama želi premostiti ekonomsku prepreku za ulazak mladih nepovoljnijeg socioekonomskog statusa u sustav obrazovanja, a istovremeno djeluje i na smanjivanje trenda njihovog napuštanja formalnog obrazovanja i ranijeg ulaska u svijet rada. Navedene stipendije po prvi put su dodijeljene u školskoj/akademskoj 2014./15. godini. Ukupno je dodijeljeno 19 stipendija, a za 2015./16. planirano je dodijeliti ukupno 30 stipendija. Pojedinačna stipendija iznosi 850,00 kn mjesečno, a stipendisti primaju stipendiju kroz razdoblje od 12 mjeseci s početkom u listopadu.

Stipendije za studente grada Vukovara 
Grad Rijeka i Grad Vukovar od 2010. godine zaključuju Sporazum o stipendiranju studenata grada Vukovara za svaku tekuću akademsku godinu. Grad Rijeka iz svog proračuna Gradu Vukovaru svake godine osigurava novčana sredstva za 10 studenata i to 800,00 kn po studentu, 10 mjeseci godišnje. Grad Vukovar isplaćuje sredstva odabranim studentima te, u skladu s Odlukom o stipendiranju studenata i potpisanim ugovorima sa studentima, prati tijek njihovog školovanja tijekom razdoblja stipendiranja.

Ukupno će se u proračunskoj 2015. godini za stipendiranje učenika i studenata, i to stipendije za darovitih učenika i studenta, studenata deficitarnih zanimanja, učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima, te stipendiranja studenata grada Vukovara izdvojiti oko 1.377.000,00 kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close