Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivan“

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2016. u 15:27
Foto. Šibensko-kninska županija

Na natječaju Europskog fonda za regionalni razvoj ”Integriranih razvojnih programa temeljenih na razvoju kulturne baštine” Gradu Šibeniku dodijeljen je 41.486.646,05 kn, dok je ukupna vrijednost projekta 49.143.692, 95 kn.

Na tvrđavi Barone danas je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ''Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana''. Ugovor su potpisali ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Potpisivanju Ugovora nazočio je župan Goran Pauk koji je čestitao gradonačelniku i njegovom timu na osmišljavanju ovog projekta s kojim se nastavlja niz obnove šibenskih tvrđava koje se sastavljaju u punu funkciju te zahvalio ministru Tolušiću i njegovim timu na prepoznavanju ovog projekta.

„Mi u Županiji sa nestrpljenjem očekujemo rezultate poziva `Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine` Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na koji smo prijavili kompletnu projektnu dokumentaciju za obnovu tvrđave sv. Nikole u vrijednosti od 2,6 milijuna kuna i vjerujemo da će to biti uspješno kao i u ovom slučaju. Time ćemo i četvrtu šibensku tvrđavu staviti u funkciju, koja je drugačija od svih šibenskih tvrđava, upravo zbog nominacije na UNESC-ovu listu kulturne baštine.“, rekao je župan Pauk.

Na natječaju Europskog fonda za regionalni razvoj ''Integriranih razvojnih programa temeljenih na razvoju kulturne baštine'' Gradu Šibeniku dodijeljen je 41.486.646,05 kn, dok je ukupna vrijednost projekta 49.143.692, 95 kn.

 ''Ovo je za mene poseban trenutak ne samo zbog činjenice što smo u revitalizaciji povijesne baštine dobili najveći iznos novca iz EU fondova, već i zbog činjenice što smo u tri godine završili tvrđavu sv. Mihovila koja je polučila fantastičan rezultat, revitalizirali tvrđavu Barone, a sada kreće i obnova prelijepe tvrđave sv. Ivana, trećeg bisera šibenskog fortifikacijskog sustava.“, kazao je uoči potpisivanja Ugovora gradonačelnik Željko  Burić, dodajući da je današnji datum simboličan, budući  je gradnja same tvrđave sv. Ivana započela prije 370 godina, 01. kolovoza. 

''Odgovorno tvrdim da je Grad Šibenik prvi i najuspješniji  grad u Republici Hrvatskoj kada govorimo o povlačenju sredstava iz EU fondova.  Kada bi svi tako radili, onda definitivno 10,7 milijardi eura, koliko imamo na raspolaganju iz EU fondova, ne bi bilo dovoljno. Šibenik ima malu, ali složnu ekipu koja zna, komunicira s resornim ministarstvom i temeljem toga povlači i dovlači sredstva u svoj grad. Naša su vam vrata maksimalno otvorena i samo tako nastavite.'', poručio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric također  se pridružio čestitkama Gradu Šibeniku te je napomenuo kako su prijave na natječaj otvorene 29. siječnja, a projektni tim Grada Šibenika tvrđavu sv. Ivana prijavio je samo pet minuta poslije ponoći te osigurao prvo mjesto na natječaju.

„U pripremu ovog projekta uložen je velik trud, kao i u realizaciju drugih projekata koje je Šibenik ostvario i na kojima  radi. Realizacija projekta 'Revitalizacije područja tvrđave sv. Ivana'  trajat će 36 mjeseci, ukupne vrijednosti oko 50 milijuna kuna i kada se spomenu te činjenice vidi se o kakvom je uspjehu riječ.'', kazao je Petric.

Predsjednik Društva za očuvanje šibenske kulturne baštine  Juraj Dalmatinac Nikola Grubić istaknuo je kako je projekt tvrđave sv. Ivana dokaz da se zajedničkim snagama mogu realizirati značajni projekti za Šibenik.

 ''Ponosan sam što sam predsjednik Društva Juraj Dalmatinac koje je pokazalo da neizmjerna ljubav prema gradu može sve. Pokazali smo da je malo toga nemoguće kada nas srce vuče.'', poručio je Grubić.

Ministar Tolušić u pratnji župana Gorana Pauka i gradonačelnika Željka Burića susreo se sa biskupom šibenskim mons. Tomislavom Rogićem nakon čega su zajedno obišli prostore palače Galbiani, čiju je obnovu na isti EU natječaj prijavila Šibenska Biskupija te time osigurala preko 30 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close