Potpisali kolektivni ugovor: Veće plaće i za radnike ZET-a, Vodoopskrbe i Zagrebačkog velesajma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. prosinac 2019. u 13:50
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da zadnjih 12 godina radnicima u tim tvrtkama nije rasla osnovica.

Nakon što su radnici Zagrebačkog holdinga sklopili novi kolektivni ugovor za iduće četiri godine, isti takav dobili su i radnici tvrtki izdvojenih iz Holdinga – ZET-a, Vodoopskrbe i odvodnje i Zagrebačkog velesajma, pa se i njima povećava osnovica za plaće za 5,8 posto, rečeno je u petak u Gradskoj upravi.

Novi kolektivni ugovor za oko 5300 radnika u ta tri trgovačka društva počet će se primjenjivati od 1. siječnja, najavila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

Osnovica za plaće se s 2884,87 kuna povećava na 3052,20 kuna, odnosno za 5,8 posto. Radnicima će se isplatiti i neoporezivi iznos za različite vrste materijalnih prava, što znači da će im se božićnica, regres i jubilarne nagrade isplaćivati u visini neoporezivog iznosa.

Umjesto 2884 kune za božićnicu i regres, dobivat će ukupno za božićnicu i regres 2500 kuna neoporezivog iznosa, te je kao kompenzacija uvedena naknada za prehranu od 5000 kuna godišnje, koja će se isplaćivati mjesečno u iznosu od 416 kuna. Radnicima će biti isplaćena i nagrada od 5000 kuna godišnje u dvije rate.

Grad Zagreb, ZET, Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebački velesajam te sindikati koji djeluju unutar tih trgovačkih društava postigli su suglasje i oko destimuliranja bolovanja, koje se često zlorabi, pa se smanjuje stopa plaćenog bolovanja za prvih šest radnih dana s 85 posto na 75 posto plaće.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da zadnjih 12 godina radnicima u tim tvrtkama nije rasla osnovica. Smatra kako je dobro ovo što su sada to napravili, jer u Parizu zaposleni u javnom prijevozu štrajkaju i za Novu godinu. To znači da socijalni dijalog nema alternativu.

Ustvrdio je da zbog povećanja prava u novim kolektivnim ugovorima neće biti novih poskupljenja usluga u Zagrebu jer su se "pokrili onoliko koliko imaju".

Komentari (2)
Pogledajte sve

ebate, al ovi Matani deru taj Zagreb

evo kupovine glasova uhljeba na najjače nema nama spasa samo fale još ustaše i partizani

New Report

Close