‘Potiče rascjepkavanje sindikalne scene’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2012. u 14:39
PIX

Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) uputit će Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o reprezentativnosti jer smatraju da taj zakon sadrži niz loših i neustavnih rješenja kojima je cilj razbiti sindikalni pokret i rastočiti socijalnu državu.

Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) uputit će Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o reprezentativnosti jer smatraju da taj zakon sadrži niz loših i neustavnih rješenja kojima je cilj razbiti sindikalni pokret i rastočiti socijalnu državu.

Zakon o reprezentativnosti donesen je zato da bi se preko njega izmijenio čl. 262 Zakona o radu koji regulira pitanje produljene primjene pravnih pravila nakon isteka kolektivnog ugovora, te da "na mala vrata" razmontira sindikate omogućavanjem strukovnim sindikatima da po povlaštenim uvjetima sudjeluju u kolektivnim pregovorima, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Na temelju dosadašnjih iskustava osobno nemam povjerenja u Ustavni sud, no smatram da se ovoga puta njegovi suci ne mogu oglušiti na stajalište struke da je taj zakon loš i neustavan, dodao je Matijašević.

Glavna tajnica MHS-a Mirela Bojić ustvrdila je da zakon omogućuje privilegirani položaj strukovnim sindikatima, kojima praktički osigurava automatsko sudjelovanje u kolektivnim pregovorima uz diskriminiranje ostalih sindikata.

Zakon time potiče rascjepkavanje sindikalne scene, pa bismo uskoro umjesto prosvjetnih sindikata mogli imati sindikate matematičara i sl., dok istovremeno produljuje postupak prebrojavanja sindikalnog članstva, a poslodavcima dozvoljava da potiču prebrojavanje sindikalnog članstva, što je udar na sindikalna prava i slobode.

Sporni su i kriteriji za utvrđivanje reprezentativnosti koji, primjerice, omogućuju sindikatima koji nisu reprezentativni na granskoj razini da budu reprezentativni na nacionalnoj razini, dok je utvrđivanje dijela kriterija prepušteno povjerenstvu koje imenuje ministar rada, kaže Bojić.

Posebno je upozorila da se sindikatima koji ne ispune uvjete za reprezentativnost onemogućuje pravo na štrajk, iako je to ne samo ustavno nego i međunarodno pravo zajamčeno konvencijama Međunarodne organizacije rada.

Predsjednik MHS-a Vilim Ribić optužio je Vladu da vodi "anti-socijaldemokratsku" politiku u skladu s "neoliberalnom agendom" koja želi rastočiti socijalnu državu u Hrvatskoj.

Na tome cilju "punom parom" radi mreža institucija, u kojoj su osim Vlade dio medija i sindikata, a vidjet ćemo pripada li toj mreži i Ustavni sud, rekao je Ribić.

Ustavni sud mora vrlo brzo donijeti svoj pravorijek kako bi zaustavio "tog zloduha, tog džina iz boce koji je izletio u hrvatsko društvo", poručio je Ribić.

Komentirajte prvi

New Report

Close