Poticaji u travnju, poljoprivrednici kažu – prekasno

Autor: Poslovni dnevnik , 29. ožujak 2016. u 22:00
Laslo optužio Vladu za nemar/Marijan Šušenj/PIXSELL

Svakim danom kašnjenja seljaci trpe veće štete, kaže Brlošić.

Isplata poticaja u poljoprivredi počinje sredinom travnja, najavio je jučer u Osijeku zamjenik resornog ministra Tugomir Majdak koji je sudjelovao na sastanku poljoprivrednih proizvođača, predstavnika prerađivačke industrije i poslovnih banaka u Županijskoj komori.

Pojasnio je da je dinamika isplate poticaja dogovorena između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva financija, podsjetivši da je predujam isplaćen  još krajem 2015. godine. Uvjerava da isplata ranije nije bila moguća ranije jer je državni proračun tek donesen.  Predsjednik Udruge OPG-a "Život" Antun Laslo kritizirao je novu Vladu, komentirajući kako su pojoprivrednici od nje puno očekivali, ali da se "i ona kao i prethodna, bavi sama sobom i da joj poljoprivreda ne znači puno, jer su sada potrebna najveća ulaganja u sjetvu, a novca od poticaja još nema".

Najave da će poticaji krenuti sredinom travnja okarakterizorao je sramotnim i žalosnim. Tvrdi da bi stručnjaci resornog ministarstva prvi trebali znati kad su optimalni rokovi za sjetvu i kada novac treba uložiti u poljoprivredu. "Mladi odlaze, sela su prazna, i vidjet ćete da će od iduće godine, mnoge poljoprivredne površine ovdje biti prazne. Hoće li ovdje biti Sahara, ovisi o našim političarima, ali kako je krenulo – da", kritizirao je. I čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić smatra da su potpore već trebale biti isplaćene te da će poljoprivrednici sa svakim danom kašnjenja njihove isplate imati veće štete i manje prinose. 

Komentirajte prvi

New Report

Close